header-photo

Notícies de la Vall Ferrera



En Cisquet Maranges, de casa Perajoanet d’Àreu, president de l’Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera té la gentilesa de fer-me arribar un exemplar d’una publicació molt especial. Es tracta d’un recull d’articles sobre la cursa “Cuita el sol al Monteixo”.

Pels que no ho sàpiguen el Monteixo és un esvelt cim de 2902 metres situat a la Vall Ferrera. Una muntanya magnífica i amb unes vistes panoràmiques úniques del Pirineu. Des del Puigmal fins el Vignemale i amb la millor perspectiva de la Pica d’Estats. Desenes i desenes de pics que qualsevol muntanyenc pot anar enumerant.

La cuita al sol és una cursa de muntanya que consisteix en sortir des de la plaça d’Àreu just quan arriba l’ombra de la tarda i pujar al Monteixo sense que aquesta ombra t’atrapi. El desnivell a salvar és de quasi dos mil metres i cal estar en molt bona forma per assolir el cim del Monteixo quan encara hi toca el sol.

Aquesta és una cursa
inspirada en el conte d’en Pep Coll titulat “L’home que corria més que el sol” i que des de fa quatre anys, pel juny, reuneix centenars de persones a la Vall Ferrera.

De totes maneres, i pels que no estiguin en forma suficient o no els hi agradi córrer a muntanya, el Monteixo sempre val la pena. Per les bordes de Crusos, pels
estanys d’Aixeus, pel davant d’Àreu, qualsevol itinerari serveix per pujar una muntanya que després es reconeixerà des de molts altres cims del Pirineu.