header-photo

Un altre 18 de juliol

Pablo Iglesias
Avui hem celebrat l’acte de commemoració del 120è aniversari de la constitució de l’Agrupació de Mataró del Partido Socialista Obrero Español. El 18 de juliol de 1886 es constituïa a Mataró una de les primeres agrupacions socialistes de Catalunya i d’Espanya.
En Ramon Salicrú, en una magnífica conferència que espero poder linkar aviat, ens ha explicat la situació política general i de Mataró que va propiciar la creació de l’agrupació socialista a Mataró.
L’Isidre Molas, un dels grans historiadors del socialisme català, ens ha fet evident l’actualitat dels principis del socialisme democràtic malgrat el temps passat.
Alfonso Guerra, president de la Fundación Pablo Iglesias, ens ha enviat una carta de fraternal felicitació.
Les sigles importen poc, el que importa és la vigència del missatge socialista, l'actualitat dels objectius i el treball per transformar el món.
Cent vint anys després, els socialistes de Mataró ens sentim hereus d’aquells homes que varen fer de Mataró un referent de la lluita democràtica per la llibertat, la igualtat i la fraternitat. I com ells continuem treballant per una societat més justa i més solidària.
Poc o res tenen a veure la societat de finals del segle XIX amb la societat actual. Moltes de les reivindicacions dels socialistes d’aleshores han estat aconseguides després d’anys de lluita i d’esforç. La societat de principis del segle XXI és molt millor que la de finals del XIX. I una bona part del mèrit cal atorgar-lo als homes i dones socialistes que durant tot aquest temps han treballat i lluitat per canviar les coses. Amb els encerts i els errors propis dels humans.
Els nous temps ens plantegen nous reptes que cal aconseguir. Noves reivindicacions, fruits del món complex en el que vivim, han vingut a substituir les dels primers socialistes mataronins. Nous i noves socialistes han pres el relleu i continuen el treball incansable per una societat millor.