header-photo

Criteri i solvència


Quatre de set amb agulla de la diada de Sant Jordi

Cap de setmana de castells. Ahir a la festa de Les Santes-Escorxador. Aquest matí a Igualada. Actuació dels Capgrossos de Mataró que tornaven a tirar castells després de la diada de Les Santes. A ningú se li escapa l’emoció amb que han estat rebuts a plaça. L’aplaudiment d’ahir, davant l’Escorxador, i el d’avui a la plaça de la Creu d’Igualada, han estat dels que posen la pell de gallina. Intensos, sincers i plens de sentiment. Emotives paraules dels Moixiganguers d’Igualada que s’agraeixen profundament. Significativa presència del conseller de cultura, Ferran Mascarell, al balcó de l’arxiu comarcal d’Igualada.

Després, els Capgrossos han fet les coses com saben fer-les. Amb criteri i amb solvència. Castells de set perquè és el que s’havia decidit. Tota la gamma de castells de set. Ahir, tres de set, quatre de set amb l’agulla, quatre de set, pilar de cinc. Avui, cinc de set, torre de set, quatre de set amb l’agulla i vano de cinc. La canalla, enxaneta i aixecadora, amb casc.

Aliens a l’expectació que aixecaven entre els mitjans de comunicació. La colla concentrada, pendents com mai els uns dels altres. Pinyes silencioses que les paraules sobraven. Sons de gralles que volien trencar tants dies de silenci i de dolor. Sons de gralles com revolta contra la fatalitat i a favor de la vida. Jornades importants, on s’ha demostrat que el més important no és quin castell es fa sinó com es fa. Criteri i solvència deia abans. I un sentiment de colla, de gent que viu intensament el que fa i que sap que depèn dels altres, de l’esforç i del treball col·lectiu per assolir l’objectiu.

Avui, al marxar de la plaça d’Igualada, la tristor no s’havia esvaït, que ens acompanyarà durant molt de temps. Però un nou sentiment s’anava obrint camí. S’ha fet el que s’havia de fer. Plantar-se a plaça i aixecar castells. I ho tornaré a repetir, amb criteri i solvència.

Demà llegirem les cròniques dels periodistes que hi entenen. Espero que parlin de castells. D’altres coses ja n’han parlat massa altres periodistes. Indocumentats i insolvents. Esclaus del morbo i enemics del rigor informatiu. En mitjans que mai han dedicat una línia als castells i ara han fet l’agost a partir d’una fatalitat.