header-photo

Tornem-hi


Foto Quico Melero

Les vacances ja són història. Per davant un llarg i intens curs polític amb dues cites electorals previstes. La primera, eleccions al Parlament de Catalunya, pel novembre. La segona, eleccions municipals, pel maig.

Malgrat la importància de les eleccions, el més important continua essent el govern de la ciutat. Les properes setmanes seran d’una gran activitat política doncs s’ha d’enllestir el Programa d’Actuació Municipal pel 2007 i s’han de confeccionar els pressupostos que permetin el seu desenvolupament. Es tracta d’executar les actuacions pendents de l’acord de govern signat, en el seu dia, entre les forces polítiques que donen suport al govern municipal. La gran majoria d’aquestes actuacions estan acabades o en fase avançada d’execució. Cal també atendre les noves actuacions que s’han anat incorporant fruit de demandes ciutadanes o de noves necessitats detectades. Les actuacions que es deriven del Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social de Mataró tindran una atenció especial en el PAM i els pressupostos del 2007.

El govern de la ciutat és la gran prioritat política, però cal prestar l’atenció necessària a les conteses electorals. Les municipals per òbvies, doncs les ciutadans i ciutadanes hauran de decidir a qui atorguen la seva confiança per governar Mataró.

Les autonòmiques pel que ens juguem a nivell nacional i a nivell local. A nivell nacional per si la ciutadania dona suport a un nou govern catalanista i d’esquerra que, articulat entorn del PSC, segueixi desenvolupant una acció de govern tan contundent i important com la que ha fet el govern Maragall. Malgrat tots els problemes, contradiccions i polèmiques que han envoltat el govern durant aquests tres anys, el balanç final és molt positiu.

A nivell local hem notat aquest el suport decidit del govern de Catalunya a la feina que es fa des dels ajuntaments. I això no ha estat patrimoni exclusiu de cap, i menys de l’exconseller Carretero com pretenen alguns, dels partits que ha format part del govern. Aquest ha estat, i és, un govern amb clara vocació municipalista. Pel treball desenvolupat i per la concepció política del que és Catalunya avui dia: una realitat diversa, rica i plural que s’articula a partir, en primer lloc, de la pròpia ciutadania i dels diferents nivells de govern establerts. Amb els ajuntaments en primera línia d’atenció a les demandes ciutadanes. No tothom pot dir el mateix, sobretot quan es pretén convertir els governs locals en simples estructures administratives descentralitzades i sense capacitat de decisió política.

No deixa de ser simptomàtic que quan en Felip Puig vol atacar en Montilla ho faci dient-li “alcalde” i demostrant la seva concepció d’una Catalunya que es veu, i es pretén governar, des d’una postura arcaica i allunyada de la realitat dels pobles, viles i ciutats del país.