header-photo

Diari de campanya: Ja hi tornem a ser!




Per l’estupidesa d’uns, la intransigència d’uns quants, l’oportunisme dels altres, ja hi tornem a ser. Catalunya i els catalans a ull de l’huracà dels que volen presentar la realitat catalana com a crispada, mancada de llibertats i dominada per la intransigència política. Potser sí, però ni més ni menys que a la resta d’Espanya. M’atreviria a dir, malgrat tot, que fins i tot menys.

Només és una constatació, si voleu una impressió, doncs ni em resigno ni ho accepto. La intransigència política o social, els mètodes “fascistoides”, els boicotejadors d’actes, els violents verbals i físics no tindran mai ni la meva compressió, ni la meva complicitat intel·lectual o política. Per això la meva condemna sense embuts als fets de Martorell. El que ha passat ha passat i ara toca treballar per a evitar que es repeteixi enlloc. I pel que sento i llegeixo no anem pas bé!

Toca tancar files entre demòcrates, depurar responsabilitats i no deixar ni una petita escletxa als dubtes o als aprofitats. Toca condemnar sense reserves, prendre les mesures necessàries i centrar el debat en les coses importants per la ciutadania.

No val, però, fer-se la víctima i no prendre mesures contra qui “perd” el control de les seves accions. No val reclamar respecte i crispar cada dia l’ambient polític fins a fer-lo irrespirable. No val queixar-se per l’acció d’uns quants estúpids i callar, o pitjor assentir, davant l’insult sistemàtic i la manipulació informativa més grollera. No val presentar-se com a paladins de la llibertat d’expressió i després censurar les opinions divergents. Tots podem trobar un motiu, o molts, per sentir-nos ofesos en les nostres conviccions, opinions o creences. Tots podríem fer una llarga llista de paraules, frases i fets que ens han ofès i indignat profundament. Només la intel·ligència ens pot ajudar a superar la provocació.

El PSC –i no pretenc ser imparcial ni objectiu- ha fet el que havia de fer. Ara li toca moure peça a d’altres. Ho faran? En tinc dubtes més que seriosos.