header-photo

Civisme i seguretat





Jornada de treball, aquest matí a l’auditori de La Pedrera, sobre civisme i seguretat. Organitzava l’Associació Nou Cicle -que acaba d’estrenar televisió per Internet- i la Fundació Ernest Lluch.

El tema dona per parlar llarg i estès. Els ponents tenien suficient categoria i experiència com per a tenir criteri i opinió. La veritat és que el matí ha estat ben aprofitat. L’Antoni Farrés, en Jaume Curbet i en Joan Rangel han fet aportacions interessants i els alcaldes han posat el contrapunt de la gestió de dos temes tan complexes i tan importants per qualsevol municipi.

La jornada ha tingut dues parts ben diferenciades. En la primera s’ha parlat de civisme i en la segona de seguretat.. En tots dos temes ha quedat clar que es tracta de problemes que afecten al conjunt de la societat però que es manifesten molt virulents en els àmbits urbans.

S’han posat ràpidament de manifest algunes coses. La dificultat de la mateixa concreció de civisme i l’abast del terme. Quan parlem d’incivisme ens referim només a bretolades o podem incloure comportaments com l’aparcament en doble filera, per posar un exemple? Com entendre, i fer entendre, que les ciutats funcionen vint-i-quatre hores i això genera molèsties i comportaments poc “cívics”?. És suficient per combatre l’incivisme amb l’aplicació de les ordenances municipals? Queda molt de debat per fer, debat que caldria fer amb un espectre de participants molt més amplis per poder escoltar totes les sensibilitats.

Sobre la seguretat s’ha insistit en la necessitat de tenir models més globals i no reduir el tema a un simple assumpte policial. Els accelerats canvis que s’estan produint en la nostra societat, requereixen respostes ràpides per evitar el risc de fractura social. Calen polítiques de compensació social i educatives que vagin a la rel del problema. L’existència de normes jurídiques només es possible, i la seva aplicació útil, quan existeix el suficient consens i demanda social que la justifiqui. S’ha posat també de manifest l’excessiu tacticisme i la manca d’estratègies globals que s’està aplicant en matèria de seguretat.

Un bon debat sobre un tema que preocupa els ciutadans i ocupa especialment els alcaldes.