header-photo

Hemeroteques tossudes


Disturbis a Càceres, octubre del 2002
Foto Lorenzo Cordero


I és el que tenen, que són terriblement tossudes. Ja poden intentat alguns intentar enganyar-nos amb dades falses, ja poden provar d’encaterinar-nos amb promeses del que faran i que no varen fer quan governaven, ja poden escampar boira sobre el passat i creure que la memòria ens comença a fallar. Les hemeroteques, i ara les videoteques, tossudes ens permeten fer la prova del cotó sobre el que ara diuen. I surt molta porqueria. Vaja, que no hi ha un pam de net.

Aquest cap de setmana el PP s’ha empescat una mena de congrés per denunciar la inseguretat a Espanya. No discutiré ni la legitimitat de fer-ho, ni la conveniència. De fet la seguretat és una de les preocupacions prioritàries dels ciutadans i convé que els polítics hi prestem la màxima atenció. Per tant res a dir.

Una altra cosa és que es vulgui fer passar bou per bèstia grossa. Que els màxims responsables del desgavell policial ocorregut a Espanya, durant els mandats d’Aznar, vinguin ara a explicar-nos tot allò que farien si governessin i que a sobre ho facin amb dades falses, em sembla d’una barra tremenda. Algú, al carrer Gènova, intenta fer-nos oblidar que fa poc més de tres anys el màxim responsable de la seguretat al nostre país és deia Angel Acebes.
Les dades són incontestables. Quan al febrer del 2001, Mariano Rajoy, es fa càrrec del Ministeri de l’Interior la taxa de criminalitat (faltes més delictes denunciats) és a Espanya de 45’5 infraccions cada 1000 habitants. Un any després la taxa s’ha elevat fins 51’4.Quasi sis infraccions més cada 1000 habitants. Com a referent cal tenir en compte que les dades actuals es tornen a situar per sota de 50 infraccions cada 1000 habitants. I això no és fruit, ni de la casualitat, ni de la fatalitat. És fruit d’una mala política de seguretat dels governs d’Aznar amb Rajoy i Acebes de ministres d’Interior.

Les dades tornen a ser eloqüents. Quan l’any 1996 el PP arriba al govern, Espanya destina el 0’63% del PIB a polítiques de seguretat. Quan marxen, al març del 2004, la despesa s’ha reduït fins el 0’49 del PIB. El pressupost del 2007 preveu una despesa del 0’60% del PIB.

A la pràctica això va suposar una reducció escandalosa del nombre de policies i de guàrdies civils que ara s’ha començat a recuperar. Dels 122.228 efectius de l’any 2004 s’ha passat a 131.444 al 2006 i es preveu arribar als 143.000 agents, quan les noves promocions estiguin formades, al 2008.

No és d’estranyar doncs, que quan el PP fa un vídeo per explicar el “fracàs” de Zapatero en polítiques de seguretat hagi de fer servir imatges d’aldarulls produïts a l’època del govern Aznar.

Es tornen a equivocar els populars: i ho fan en dues coses: en el tremendisme i en l’intent, que comença a ser patètic, de situar Catalunya –sobta l’interès en mostrar reiteradament imatges de delictes produïts als nostres carrers- a ull de l’huracà de tots els conflictes.

Com deia avui
en Zapatero, el PP, convocarà qualsevol dia un manifestació contra la guerra d’Iraq.

1 comentari:

ILDEFONSO MARMOL ha dit...

Llevo o no llevo razón cuando digo que CIU es una franquicia del PP en Catalunya.DVD uno, DVD el otro.Pataleo por perder la elecciones 11 M, pataleo los otros por perder las del 1 de Noviembre.Manifestación contra el gobierno de uno, manifestación contra la entessa de otros. ¿No es sospechosa tanta similitud ? Para mí está muy claro, el que siga teniendo dudas,que reflexione. EN MI NOMBRE SI