header-photo

De territori a barri, de barri a ciutat



Aquest text, que vaig escriure pel butlletí del Col·lectiu de Teatre EPMA, em permet reflexionar sobre la creació de les xarxes de relació tan imprescindibles per a donar cós a una ciutat.

"Un territori urbà no passa a la categoria de barri fins que els seus veïns no comencen a teixir la xarxa social que li donarà sentit i personalitat pròpia. A Cerdanyola fa ja moltes dècades que això va passar. Les entitats del barri el varen omplint de vida, creant una teranyina de relacions humanes i socials potent i viva. Relacions fructíferes, no sempre exemptes de conflictes, que fan avançar la societat i relliguen les persones. Arriba, però, un moment en el que les coses traspassen els propis límits del barri per projectar-se amb força sobre el conjunt de la ciutat. Allò que va néixer en un territori concret assoleix la categoria de fenomen ciutadà.

A Cerdanyola, la gent del teatre tenen molt a veure amb aquestes qüestions. Durant més de cinquanta anys han estat treballant per mantenir viva la flama de la cultura i l’interès pel teatre al seu barri. Ara, podríem dir, que la platea se’ls ha quedat petita i necessiten un espai més gran. Del barri a la ciutat. De Cerdanyola a tot Mataró.

Aquesta és la nova etapa en la que s’han embrancat gent que des de fa més de cinquanta anys venia fent teatre a l’entorn del grup EPMA. Nous objectius artístics, nous públics, més presència en la programació cultural de la ciutat, noves col·laboracions amb altres entitats teatrals. Tot això sense oblidar el propi barri on desenvolupen la seva activitat ordinària.

Però el camí també cal fer-lo a l’inrevès. Convertir els barris en centres d’interès pel conjunt de la ciutadania. Fer que la ciutat creixi en xarxa, amb nusos potents arreu de la ciutat i que atreguin l’atenció general. Per això ens cal que a tota la ciutat sorgeixin activitats culturals, cíviques, esportives, lúdiques, que siguin d’interès general. Com el teatre que es fa a Cerdanyola, teatre per tots els mataronins i mataronines.

Endavant amb els vostres projectes i moltes gràcies per la vostra feina."

1 comentari:

ILDEFONSO MARMOL ha dit...

Gracias, por los ánimos que nos dan tu palabras, cargadas de buenos deseos. Esperamos no defraudar la confianza de todos los que nos están apoyando. Un abrazo de todos los socios. Col.lectiu de Teatre EPMA de Mataró