header-photo

Entorn del canvi climàtic

Castell de Montesquiu

Amb aquest títol Capgros.com em publica un bitllet d’opinió. Coincideix que aquests dies he participat en varis actes sobre el canvi climàtic. Avui mateix he inaugurat una jornada de treball sobre estratègies de la política local davant el canvi climàtic. La jornada s’ha celebrat al Parc Natural del Castell de Montesquiu.

En la meva intervenció insisteixo en la idea de trobar-nos davant un problema important –ho sento, malgrat tenir molts cosins cap és físic- i una oportunitat que cal aprofitar per canviar algunes actituds i comportaments. Per això explico que em va sobtar fa dies un article d’en Sala Martin criticant el fet que s’hagi atorgat el Premi Nobel de la Pau a Al Gore. Opinava l’economista que els darrers nobels de la pau s’han concedit a persones que poc o gens tenen a veure amb la pau. Discrepo radicalment, sense entrar a valorar els mèrits de l’expresident americà, doncs considero que els efectes del canvi climàtic poden originar tensions internacionals que poden acabar en conflictes armats. Per això el treball de mitigació del canvi climàtic pot evitar conflictes futurs.

Insisteixo també en la idea del treball que es pot fer des del món local per mitigar les emissions difuses. Algú em recorda que de la mateixa manera que els ajuntaments han estat fonamentals per resoldre la problemàtica dels residus urbans, també ho seran en el tema de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. Les intervencions posteriors dels ponents descriuen moltes de les accions que des dels ajuntaments es poden començar a fer. Encara ens queda molt de treball de definició però ja hi ha experiències interessants i concretes que ens permet ser moderadament optimistes.