header-photo

El nou front de mar. Noves oportunitats



La ciutat de Mataró reuneix tres característiques que la fan única al nostre país. És una ciutat marítima, metropolitana i capital d’un territori. Aquestes són les nostres fortaleses i sobre les que basem el nostre model de ciutat. De fet Mataró ha d’afrontar reptes de futur similars a altres ciutats catalanes: el creixement demogràfic i els canvis en les estructures econòmiques. Per a fer-ho amb èxit hem de fer servir tots els instruments possibles i l’urbanisme és un d’ells i molt potent.

Un model urbanístic que es fonamenta en el Pla d’Ordenació Urbana de l’any 1996, plenament vigent i amb potencialitats evidents per desenvolupar. Un model que aposta clarament per la ciutat compacta i per la barreja d’usos en el territori.

Per atendre les necessitats d’habitatge el Ple de l’Ajuntament va aprovar el Pla Local de l’Habitatge 2005-2015. Un pla que preveu la construcció de més de set mil nous habitatges a Mataró, dels que tres mil es construiran en els sectors urbans ja consolidats i la resta en els nous sectors de creixement. De tots aquests habitatges una part important ho seran de preu assequible: entre 2580 i 2830.

D’entre els sectors de desenvolupament els del Front de Mar suposen una oportunitat única de la ciutat per obrir-se a la Mediterrània. De fet Mataró doblarà en pocs anys la seva façana marítima urbana. Els sectors del Rengle, Porta Laietana, Ronda Barceló i Cabot i Barba-Cafè de Mar suposen la construcció de 2.600 nous habitatges, amb més d’un 30% d’habitatge protegit, 6.000 noves places d’aparcament i una quantitat important de metres quadrats de sostre terciari, equipaments i zones verdes. Tot el Front de Mar queda articulat pel Passeig Marítim que recorre la façana litoral i és una zona de lleure i passeig entre la ciutat, les platges i el Port de Mataró.

No s’ha, però, d’oblidar que l’urbanisme no és més que un instrument que serveix per desenvolupar un model de ciutat que pretén l’objectiu de la cohesió social. Aquest és l’autèntic objectiu i pel que volem que Mataró sigui una ciutat per viure-hi i treballar.
Extracte de la meva intervenció aquest matí al Saló Meeting Point