header-photo

Postal de Nadal: Ara ve Nadal!


Natività mística (Sandro Botticelli)

Tomba el més de novembre i la ciutat comença a agafar l’aire propi del Nadal. Massa aviat opinaran alguns, amb temps suficient diran els altres, impacients alguns com el meu veí que fa dies té els Pare Noël penjant del balcó. Els aparadors de les botigues fa dies s’han transfigurat, els llums de Nadal, que tot just comencen a cremar avui, fa setmanes que estan penjants en els carrers, les paradetes de la Fira de Nadal a la plaça de Santa Anna ja fa una setmana que exposen tota la seva mercaderia.


Fa anys, aquesta fira consistia en una sola paradeta al davant dels lavabos de la plaça de Santa Anna. Els més joves ni recordaran els lavabos subterranis que hi havia al costat de la plaça que toca a la muralla de Sant Llorenç més o menys on es munta l’entarimat per les cobles de sardana. La popularment coneguda paradeta d’en Pepito la regentava la família Camdepadrós i va ser la darrera d’una llarga tradició de parades de figuretes del pessebre que havia existit a Mataró. Ho explica molt bé l'Albert Dresaire al seu llibre “El pessebre a Mataró”. El 1982, l’Ajuntament va decidir impulsar una fira de Nadal, que després de passar anys a la vorera de Valldemia, la paret de la pulmonia pel fred que passaven els firaires, va acabar recalant lògicament a la plaça de Santa Anna i la Rambla. Ara, la Fira de Nadal de Mataró, passa per la segona més important de Catalunya, superada només per la barcelonina Fira de Santa Llúcia de la plaça de la Catedral. Poc a poc la fira ha anat agafant volada dona gust veure com les parades s’han anat renovant i cada anys els firaires ens ofereixen les darreres novetats vingudes dels mercats italians o alemanys. Aquest any la família Graupera, els coneguts neulers del carrer de Sant Simó, han decidit instal·lar-se també a la Fira i oferir-nos els seus excel·lents productes.


Enfilem doncs decidits el mes de desembre, amb el llarg pont de la Puríssima –la mare de Déu torronera- per davant i un munt de sensacions per reviure. Ara ve Nadal i ho celebrarem com cal!.