header-photo

Responsabilitat abans que solidaritat



Amb aquestes paraules Vaclav Barstuska, màxim responsable de la seguretat energètica de la república txeca, definia la situació del "culebrón" del subministrament de gas rus a l’Europa central i oriental. No estalviava crítiques a la manca d’iniciatives polítiques que fan que, després de quinze anys, la capacitat energètica dels països excomunistes segueixin depenent de les xarxes de les exrepúbliques soviètiques. Per tant abans cal parlar de manca de responsabilitat que de manca de solidaritat.


En un moment en que l’opinió mundial està pendent de la tragèdia de Gaza, la batalla que s’està lliurant entorn del subministrament energètic europeu és d’una transcendència molt important. En definitiva s’està posant de manifest la manca de seguretat energètica de la Unió Europea amb tot el que això significa. Sense garanties en el subministrament difícilment es podrà mantenir el model polític i econòmic europeu i estarem cada vegada més a prop del campi qui pugui. El problema, malgrat el que pugui semblar, no prové de les difícils relacions entre Ucraïna i Rússia. Aquest és un problema de conjuntura política que es pot resoldre amb canvis en els governs d’aquests països. El problema real, estructural, és l’elevada dependència energètica de la Unió Europea. És reduint aquesta dependència com es pot començar a garantir la seguretat del subministrament.


I això passa per un profund debat sobre les fonts d’energia a les que podem tenir accés de forma estable i sostenible. En Manuel Marín, no fa massa setmanes, ja advertia de la necessitat d’entendre la qüestió energètica com a una qüestió de seguretat, que mereixia formar part de les grans polítiques estatals i europees. És cert que la Unió Europea està fent passos significatius en aquest sentit, però ens calen polítiques encara més contundents per a resoldre de forma permanent la situació de dependència, i per tant d’inseguretat, actual.


En aquest sentit és molt significatiu que el president electe Obama parli de la necessitat de fonts energètiques alternatives, eficients i d’independència energètica, com un dels eixos del seu programa de rellançament de l’economia.