header-photo

Pensa globalment i actua localment




Intens i important dia a Brussel·les. A la seu del Parlament Europeu es procedeix a la signatura del Pacte d’alcaldes. Més de tres-cents alcaldes, alcaldesses i representants municipals vinguts d’arreu d’Europa signem un compromís voluntari de lluita contra el canvi climàtic. El que s’ha vingut a anomenar el triple vint: 20% de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, augment del 20% de la eficiència energètica i proveïment d’un 20% d’energia renovables a les nostres ciutats. Tot això en l’horitzó de l’any 2020.

Al costat d’alcaldes de grans ciutats europees una important presència de ciutats, pobles i viles de la província de Barcelona. El treball que varem iniciar ara fa un any amb la visita al comissari europeu d’energia i transport, s’ha materialitzat amb la signatura de setanta-un municipis. Un treball que continua amb l’elaboració dels Plans d’Actuació d’Energia Sostenible que concretarà les mesures que cal prendre en cada localitat i amb la provisió de fons necessaris per a fer front a unes inversions que poden voltar els tres mil milions d’euros.

Confiança en el món local, aposta decidida pel medi ambient, impuls a nous sectors econòmics, nou model europeu descentralitzat, seguretat en el proveïment energètic de la Unió Europea. Aquests han estat els grans arguments que els diferents oradors, encapçalats pel president Durao Barroso, han exposat aquesta tarda en la sala del plenari del Parlament Europeu. Mai Europa havia fet una aposta tant important en el món local.

Al final, i com s’ha posat de manifest durant el programa “Mataró cruïlla d’Europa” que MataróRàdio ha realitzat en directe des de l’estudi que el parlament té a l’espai Karamanlis, es demostra que continua ben vigent el “pensa globalment i actua localment”.