header-photo

Escoltant Vandana Shiva




Assisteixo aquest dies a la Primera Conferència Europea per la Promoció d’Accions Locals contra el Canvi Climàtic que es celebra aquests dies a Punta Umbría organitzada per la Diputación de Huelva. Ho faig en la meva doble condició d’alcalde –precisament el dia que a Mataró presentem el nostre Pla de Lluita contra el canvi climàtic- i de diputat de medi ambient de la Diputació de Barcelona.

Amb la Diputació de Huelva hem coincidit en el procés de difusió i dinamització del Pacte d’alcaldes i ambdues organitzacions han estat reconegudes per la Comissió d’Energia i Transport de la Unió Europea com a estructures de suport del Pacte.

En la conferència que es celebra aquests dies s’ha aplegat un grapat d’experts internacionals prou important i entre els que destaca la figura, sempre carismàtica de Vandana Shiva. Física teòrica, aquesta dona índia s’ha destacat per la seva lluita constant per la pau, la igualtat de les dones i el medi ambient. Va ser reconeguda amb el Premi Nobel Alternatiu l’any 1993.

Avui Vandana Shiva ens ha tornat a encaterinar durant la quasi hora que ha ocupat el faristol dels oradors. Amb el seu posat tranquil i convincent ens ha anat explicant la seva visió del món. Defensora de l’acció local amb perspectiva global i reclamant la imprescindible necessitat d’impulsar milions d’accions, des de la proximitat, per aturar la degradació del planeta. Davant els que parlen de l’economia del carboni zero, Vandana ha reclamat el paper clau en l’estructura de la vida que té aquest element químic i ha assegurat que només si superem la dependència dels combustibles fòssils i treballem de forma còmplice amb la pròpia natura ens en podem sortir i aturar el procés d’autoexpulsió del planeta en el que ens trobem els humans.

Encara que el lema de la Conferència sigui “Transformem les paraules en accions”, una vegada més s’ha posat de manifest que les paraules també són imprescindibles per impulsar les accions.