header-photo

I vostè, no hagués fet el mateix?



Són paraules d’un vell “passador” per explicar els motius que els portaren a arriscar les seves vides ajudant als refugiats que, fugint dels nazis, travessaven el Pirineu. Històries impressionants que l’Assumpta Montellà explica en el seu nou llibre “Contrabandistes de la llibertat”. Històries d’homes que jugant-se la vida van salvar milers de vides a través dels colls pirinencs:

“Durant la guerra civil eren els espanyols els que fugien, mentre a la Segona Guerra Mundial van ser famílies jueves, societat civil i militars compromesos amb els aliats i refugiats dels països ocupats pels nazis que buscaven entrar a Espanya i unir-se per lluitar tots contra Hitler.

Entre l’any 1939 i 1944 van travessar les muntanyes unes vuitanta mil persones, ajudades sobretot per les xarxes d’evasió impulsades inicialment pel govern britànic, l’únic que va aguantar l’envestida dels nazis a Europa.

Una part molt important d’aquestes xarxes eren els passadors, persones que ajudaven a passar la frontera a peu i furtivament a tots els fugitius que necessitaven eludir la vigilància establerta.”

Torna la historiadora mataronina a recollir testimoniatges de persones, ja molt grans, que van ser protagonistes d’aquells fets. Uns testimonis a punt de desaparèixer definitivament i amb ells la memòria de tota una generació. Personatges i històries que malgrat els anys ens fan emocionar pel seu dramatisme i sobretot per la seva gran humanitat.