header-photo

Escrits de Setmana Santa -1-



Com cada any les entitats de Setmana Santa em demanen escrits pels seus programes. Aquest dies penjo alguns dels que he escrit aquest any.


Pel programa dels Armats de Mataró:

De nou els Armats de Mataró tornen a sortir al carrer. I de nou els mataronins i mataronines en arrenglerarem a banda i banda dels carrers per veure desfilar el manípul, al ritme dels tambors, i amb la seriositat que sempre els ha caracteritzat.

Ho faran el Dijous Sant en l’homenatge a la ciutat i ho tornaran a fer Divendres Sant en la Processó General al costat de les altres Confraries de la Setmana Santa mataronina. Una Setmana Santa que s’ha guanyat un lloc i una fama entre les celebracions que arreu de Catalunya es celebren durant aquest període de temps.

Darrera seu, els Armats, tenen segles de tradició i d’història. Són una de les entitats de la ciutat més antiga i al llarg dels segles han sabut mantenir i augmentar el seu caràcter i personalitat, afrontant en cada temps els reptes que es presentaven i resolent-los eficaçment.

Els Armats es presenten aquest any amb un canvi substancial al davant. El seu capità manaia durant molts anys, en Francesc Xavier Pelàez, va anunciar el Dijous Sant de l’any passat que plegava. La ciutat li deu un reconeixement públic a tants i tants anys de dedicació als Armats i a la ciutat. Sense ell les coses no serien com són. Però una entitat vàries vegades centenàries ha sabut trobar el relleu i un nou capità manaia comandarà la tropa romana durant aquesta Setmana Santa. Esperem i desitgem que el seu mandat sigui tan equilibrat i profitós com ho ha estat el del seu antecessor.

Ens equivocaríem però si penséssim que els Armats són només aquests que veurem desfilar pels carrers. Darrera d’ells hi ha una entitat sòlida, una junta i un grup compacte d’homes i dones que treballen tot l’any per mantenir i millorar la tradició i la història. A tots i totes, i en nom de la ciutat, el més profund agraïment.