header-photo

Aquest catorze de juliol




No els hi negaré l’emotivitat d’un acte com aquest d’avui a Elna, al nord de Catalunya, i en aquest indret de la maternitat. Encara que fa molta calor, una calor de Santes que diríem a Mataró, vull allargar-me una mica més de l’estrictament protocol•lari i els hi vull explicar les raons de la meva presència a Elna.

A la ciutat de Mataró tenim dues fites que ens uneixen amb aquesta casa i amb el que hi va passar ja fa gairebé setanta anys. Una de les fites es troba a la platja del Callao i és el monument que dona inici al Camí del Nord. La circumstància geogràfica fa que Mataró i el Canigó, la muntanya dels catalans, es trobin en el mateix meridià. Aquest va ser l’origen del camí que avui uneix aquests dos punts de la geografia catalana. Un camí senyalitzat i que sempre cap el Nord travessa muntanyes i uneix ciutats, pobles i viles i sobretot uneix persones. Es dona a més el fet que una part important del camí coincideix amb la ruta de l’exili, la retirada, de les tropes republicanes i de la població civil en els primers dies del febrer del 1939. Això va originar un interès creixent pel que va passar aquells dies i que durant massa anys ens havia estat amagat.

La segona fita és ben viva i esperançadora: l’escola bressol Elna. La varem inaugurar fa uns anys i decidirem posar-li aquest nom en honor de la maternitat que va haver en aquesta casa i que ens va fer descobrir la mataronina Assumpta Montellà en el seu emotiu llibre.

Però més enllà d’això hem volgut ser-hi presents pel que significa aquesta casa. Un espai de llibertat i de fraternitat. I permeteu-me que precisament avui, un catorze de juliol, reivindiqui els vells principis republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Que els reivindiqui perquè continuen sent importants i necessaris en la lluita contra un feixisme que no està derrotat i que per poc que badem despertarà. No reivindiquem la memòria històrica per remoure el dolor o per venjança contra ningú. Ho fem per un acte de justícia pels que patiren el feixisme i perquè, abans de passar pàgina, tenim dret a saber la veritat. Precisament per poder evitar que mai es pugui repetir.

Compteu alcalde amb Mataró per donar suport als projectes que teniu de convertir aquesta casa en un Lloc de Memòria i un alberg humanitari.


De la meva intervenció aquesta tarda a la maternitat d’Elna.