header-photo

Santes 2.010 (amb el punt al mig)




Ja són història Les Santes 2010. Unes Santes, malgrat el final una mica accidentat per la pluja, per emmarcar. I per molts motius especialment per d’altíssima participació en tots els actes, per l’absència absoluta de cap incident remarcable i sobretot per la sensació que l’esperit “santero” s’estén per la ciutat i guanya adeptes any rere any. Això darrer no és gens baladí si volem que Les Santes siguin la Festa Major de Mataró o sigui la de tots els mataronins i mataronines, uns dies de l’any en els que recuperem plenament la nostra condició de ciutat.

És cert que queda feina per fer, actes que no acaben de funcionar, públics als que no s’arriba suficientment, però crec que el camí és correcte i la festa està plenament consolidada i en fem un acte coral i polifònic. Coral perquè està feta per molta gent, polifònic perquè tothom pot trobar el seu paper. De programes de Santes hi ha tants com mataronins i mataronines que acabem, a partir del programa oficial, configurant un programa individual fet a partir dels actes que interessen a cadascú.

Aquestes Santes també passaran a la història per haver estat plenament unes Santes 2.0. Les noves tecnologies de la informació poc a poc s’havien anat introduint en la festa, la prova més evident eren les diferents webs de Santes, però faltava el salt definitiu cap a les xarxes socials. Facebook o sobretot Twitter. La iniciativa d’un petit grup de “santeros” va fer que s’activés el Twitter @LesSantes2010 i el hashtag #lessantes. Comentaris en directe, vídeos (magnífica l’aportació d’en Toni Blanch), fotografies, enllaços, etc... La festa s’ha pogut viure en directe i han estat moltes persones que, des de Mataró mateix fins el Japó, han seguit els actes a través de les xarxes. Ho expliquen molt bé la Neus Pinart i en Rafa Liñan en els seus blocs. Ara s’ha de consolidar aquesta feina i començar a preparar les festes de l’any 2011. Si Les Santes 2.010 (així amb el punt al mig) ja són història ara comencem a treballar per @LesSantes2011.