header-photo

Un espai d’Innovació




Benvinguts a Mataró, la ciutat bloc. Són paraules manllevades a en Juan Varela. Benvinguts a l’auditori del TCM, un espai que avui estrenem i que ens fa especial il·lusió que sigui amb l’entrega dels Premis Blocs Catalunya.


Esteu en un espai d’Innovació. Això és el que volem que sigui precisament el Tecnocampus Mataró-Maresme. Un espai d’innovació per Mataró, el Maresme i Catalunya: escoles universitàries, espai per la incubació i el desenvolupament d’empreses, centres tecnològics, ...


Donem per superada la llarga etapa manufacturera i ens aboquen plenament a la societat del coneixement. Volem que aquest espai generi un potent corrent de fons que transformi l’economia mataronina i que la faci avançar pels camins de la modernitat. Una ciutat, Mataró, que vol ser plenament metropolitana, capital d’un territori i nòdul important de la Catalunya en xarxa. Una ciutat que no renuncia a la seva tradició industrial, però que esdevé cada vegada més una ciutat de serveis a les persones, a les empreses i als emprenedors. Amb la innovació impregnant tot el teixit econòmic de la ciutat.


Una ciutat mediterrània, oberta al mar, i que treballa per convertir-lo en un dels seus principals actius. Però per damunt de tot Mataró vol ser una ciutat d’oportunitats pels seus ciutadans i ciutadanes i que fa de la cohesió social el màxim valor a preservar.


Efectivament deia en Juan Varela que Mataró és una ciutat bloc. No anava errat. Per la rapidesa amb la que el fenomen va quallar a la ciutat, pel nombre de blocs i per la seva qualitat, prou que es mereix aquest qualificatiu de ciutat blocaire. Blocs de tot tipus que venen a reflectir la riquesa humana i social d’aquesta ciutat. I blocs de gran qualitat, alguns dels quals han merescut ser finalistes d’aquests Premis Blocs Catalunya.


No faré cap aproximació al fenomen blocaire, deixeu-me només dir que aquells que mantenim un bloc obert, que l’actualitzem freqüentment (alguns de manera diària) només volem participar de manera activa d’un món viu, que es transforma de forma radical i que permet un treball en xarxa impensable sense les eines 2.0. Blocs, facebook, twitter (quantes piulades portem d’aquest acte?) configuren uns escenaris comunicatius absolutament nous i d’una capacitat transformadora espectacular.


Permeteu-me per acabar que agraeixi a STIC.cat la seva confiança en celebrar a Mataró aquest acte d’entrega dels Premis Blocs Catalunya. A la Trina Milan i també a l’Alícia Romero que, sense poder fer vacances d’estiu, ha treballat amb la vehemència que la caracteritza per a que tot estigués a punt aquesta nit.


Felicitats a tots els guardonats i guardonades. Que hi hagi sort i ja sabeu: no deixem que la mandra ens rovelli el cervell, que els dits es mantinguin àgils damunt els teclats, que si les xarxes són vives senyal que nosaltres som vius i que el país és ben viu.
De la meva intervenció a l'acte de lliurament dels Premis Blocs Catalunya