header-photo

Contra els tòpics, les dades



Aquest matí m’ha tocat, com a president de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, en la inauguració de la deixalleria municipal de La Pobla de Claramunt. Una instal·lació que donarà un bon servei a aquesta població de l’Anoia.

A Catalunya hi ha 310 deixalleries municipals que recullen 330.516 tones de residus a l’any: voluminosos, olis, aparells elèctrics i electrònics, restes de pintura, paper, vidres, fustes,.... Un exemple prou clar de la imprescindible implicació del món local en la solució d’un problema, el de la gestió dels residus sòlids urbans, que cal entendre en clau nacional.

En aquest tema de la recollida selectiva existeix el tòpic, que alguns repeteixen una i altra vegada, que la valorització energètica dels residus desincentiva la recollida selectiva. Les dades, tossudes com sempre, ho desmenteixen absolutament: el Maresme és la comarca que més residus separa de forma selectiva (el 39’5%), per sobre de la mitjana catalana (el 37’6%) i molt lluny de les dades de comarques com l’Anoia (el 19’86%). Benvinguda, doncs, sigui aquesta nova deixalleria.