header-photo

Temps de castells: cinc places i un carrer



Foto X. Saborida


Maratoniana actuació aquest matí dels Capgrossos de Mataró. Per celebrar els quinze anys de la colla res millor que quinze castells. I com a escenari cinc places i un carrer de la ciutat. Castells de tota mida amb la clàssica de vuit com a resum més destacat.

Cinc places i un carrer que donen per repassar les propietats castelleres d’aquests escenaris. Per començar la plaça de Cuba, una plaça de nou, que ja va acollir durant anys l’actuació de l’aniversari de la colla. Massa espai i poc definit. Va ser un encert marxar cap a Santa Maria per celebrar els anys de la colla.

Passejadeta cap a la plaça de l’Ajuntament, una plaça que ens costa entendre com a plaça i que pels castells és una mala plaça. La façana del darrera de l’Ajuntament (cal explicar pels que no coneguin Mataró que la façana principal de l’Ajuntament dona cap a la Riera) no justifica l’actuació, l’espai és massa gran i gens ambientat i a sobre la plaça té un pendent excessiu per fer castells importants.

Tot un descobriment el carrer d’en Pujol, el carrer de Les Santes. No serveix per actuacions importants doncs la pinya bloquejava totalment el pas però el tres de vuit ha quedat magnífic i ben emmarcat davant just del petit monument a les patrones de la ciutat.

Bona també la plaça de la Peixeteria. Tamany just per l’actuació d’una sola colla i escenari bonic per a fer castells. No diria el mateix de la plaça Gran. Poc ambient, espai poc definit molt solitari. Una plaça per oblidar.

Santa Maria no era avui el bullir d’altres diades però la plaça és bona. Avui els pilars cap a la plaça donant l’esquena a una basílica tancada. L’hora massa avançada no ajudava, estàvem en família i ja es notaven els quinze castells que durant el matí s’han tirat pels carrers de la ciutat. Una experiència que caldrà analitzar amb calma.

I Santa Anna? Avui no tocaven castells a la plaça més emblemàtica i més castellera de la ciutat. Hi tornarem per Santes. O algú en dubta encara?