header-photo

Diari de Santes: Els pòsters de les comparses




Fa una colla d’anys, un grup de mestres i geganters, per encàrrec del Centre de Recursos Pedagògics varem elaborar una “maleta pedagògica” per treballar els gegants i els nans de Mataró a les aules de primària. El recull de materials era ben divers i incloïa un pòster sobre la família Robafaves i els nans –faltaven els tres nans nous- que va dibuixar la Nefer.
Amb el seu estil tan característic i tot el carinyo que la Nefer sap posar a les seves obres, el resultat fou magnífic i encara avui és habitual trobar aquell pòster, ben emmarcat, en moltes cases de la ciutat. Després, en la meva etapa com a regidor d’Educació, es va publicar un segon pòster amb la resta de comparses.
La Nefer ja havia fet una aproximació al tema en el cartell de Les Santes de l’any 1981. Un cartell, que encapçala aquest post, que molts guardem a casa. Els gegants han estat protagonistes de molts cartells de la Festa Major. Del predemocràtic “Les Santes, fem-ne Festa Major” fins el de l’any 1993 d’en Parés de Mataró.
Com a pòsters, o sigui “posant” pel retrat, i abans del de la Nefer, de la família Robafaves només recordo una foto, publicada per la Caixa Laietana, amb els gegants encara amb els vestits de l’època Diamant.
Aquest any el Patronat de Cultura ha publicat un pòster fotogràfic amb totes les comparses de Les Santes i que ve a reforçar el magnífic llibre-joc "La Passada de Les Santes", adreçat als més petits, presentat pel Sant Jordi d’enguany. Aquests materials es poden trobar a la botiga de Les Santes al Foment.