header-photo

Notícies d’economia

Foto Archivel-Farma
Setmana complexa en el món laboral de la ciutat. Fa pocs dies l’Oficina dels Servei d’Ocupació de Catalunya publicava les dades del quart trimestre del 2005.
En principi una primera lectura dona una dada esperançadora: l’atur s’ha reduït, respecte el trimestre anterior, en 185 persones. Si es fa la comparativa respecte al mateix trimestre de l’any anterior el nombre d’aturats també ha disminuït, encara que d’una manera més reduïda, en 62 persones.
La lectura atenta de les dades no són, però, tan positives i es reiteren en alguns dels problemes estructurals de la nostra economia. Major taxa d’atur de les dones i les persones majors de 44 anys, evolució desfavorable de l’ocupació en el sector industrial, percentatge de contractes temporals inferiors als sis mesos massa elevat.
Una dada prou significativa sobre la profunda transformació de l’economia de la ciutat ens la dona el nombre d’aturats, el 34 % del total de persones aturades, que provenen del sector tèxtil.
Els deu anys perduts, sense cap iniciativa de les administracions europea, espanyola i catalana que procurés ajuts al sector, davant la coneguda desaparició dels aranzels sobre els productes tèxtils de l’extrem Orient, ens passen factura justament ara. Els ajuts que fa pocs mesos ha posat en marxa el Ministeri d’Indústria del govern d’Espanya han de servir per reorientar l’activitat del sector i per permetre la reocupació dels treballadors tèxtils en altres sector econòmics.
Com diuen en castellà "más vale tarde que nunca", encara que els governants de l'època haurien de reconèixer la seva irresponsabilitat. No patiu que no tenen costum de fer-ho.
Malgrat tot les dades són preocupants i caldrà esperar les del primer trimestre del 2006 per veure l’evolució estadística de l’economia de la ciutat.
Les darreres notícies no són precisament bones i els tres expedients de regulació d’ocupació que han afectat a empreses mataronines –Sara Lee, Forners de Mataró i Fàbregas del paper- representen un cop fort per l’economia industrial clàssica de la ciutat. Esperem, les dades semblen apuntar en aquesta direcció, com els nous sectors econòmics de la ciutat compensen aquesta pèrdua d’activitat. Malgrat tot és positiu que en els tres casos esmentats s’hagi arribat a un acord entre treballadors i empreses sobre les indemnitzacions i per tant s’hagi evitat el conflicte laboral.
Ens arriba una notícia esperançadora sobre una petita empresa mataronina, Archivel Farma, que està desenvolupant un model de vacuna contra la tuberculosi que pot tenir una repercussió transcendental a nivell mundial en la lluita contra aquesta malaltia. L’empresa, formada per professionals molt joves a qui vaig tenir oportunitat de rebre fa uns mesos, es troba al polígon de Mata-Rocafonda i porta varis anys investigant en aquesta vacuna que ara començarà a aplicar-se en humans.
I aquest sembla que ha de ser el camí, una economia divesificada, amb alt nivell tecnològic i fort valor afegit. Per això necessitem empresaris, tècnics i treballadors formats i preparats i una ciutat atractiva per aquesta nova economia.
La instal·lació a Mataró de la Fundació Centre TIC-Salut ens pot ajudar, i força, en aquest esforç per posicionar la nostra ciutat com a puntera en nous àmbits econòmics.