header-photo

Contra la pobresa

Foto Elpaís.es

Avui l’ Oriol Batista, regidor de Benestar Social, ha presentat el Pla d’Actuació Social de Mataró. I ho ha fet conjuntament amb representants de la Taula de Promoció Social, plataforma integrada per més d’una vintena d’entitats i serveis que treballen en l’àmbit social.

L’objectiu del Pla és ben clar i concret: impulsar la cohesió i lluitar contra la exclusió social. A Mataró quasi 14.000 persones es troben en risc d’exclusió social. Treballar per una ciutat socialment cohesionada és un dels primers objectius de l’acció del govern municipal. De fet és un dels quatre eixos de l’Acord de Govern signat entre les forces polítiques que conformen el govern de la ciutat. Amb aquest Pla volem dotar-nos de més i millors eines per combatre l’exclusió i coordinar esforços amb les entitats ciutadanes que també treballen en aquest àmbit.

Sabem que es treballa contra el temps i que la xifra de persones en situació de pobresa és massa elevada com per permetre’ns qualsevol cofoïsme sobre el tema. Manca de salut, desestructuració familiar i personal, vellesa, qüestions laborals, de gènere, entre altres motius, aboquen a milers de persones en el nostre país a una situació d’exclusió social greu.

L’estudi sobre la pobresa a Catalunya, elaborat per la UGT a partir de les dades de l’Institut Català d’Estadística, són prou contundents com per haver-les de comentar.
Quasi un 18% de la població catalana viu amb ingressos per sota dels 450 € mensuals, quantitat que es marca com a frontera de risc d’exclusió.

Treballar per millorar aquesta situació, des de polítiques socials i laborals, ha de ser la prioritat de qualsevol govern. No valen excuses i cal trobar els recursos, els mecanismes i tota la solidaritat possible per posar remei a la autèntica malaltia social que significa la pobresa al nostre país i a la nostra ciutat.