header-photo

Sant Pelegrí dona La Nota



Foto Sergio Ruíz

Els veïns del carrer Sant Pelegrí tenen l’encert de programar, dins de les festes del carrer, un concert de música a la Capella de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.

Les festes de barri i de carrer tenen una estructura molt similar i fixa. No poden faltar les havaneres, el dinar o sopar veïnal, el ball o la festa per la canalla. Hi ha, però, festes que al programa clàssic han afegit algun element diferenciador i que actua com a pol d’atracció pel conjunt de la ciutat. És el cas del concert de la festa del carrer Sant Pelegrí.

L’any passat varen programar un molt interessant concert amb Els Ministrils. A partir de la recreació de la partida d’escacs –que Rabelais explica al cinquè llibre de Gargantua i Pantagruel -entre Gioachino Greco, jugador professional conegut amb el nom de Il Calbrese, i el Duc de Nemours celebraren el 1622, els músics mataronins ens varen oferir una magnífic concert de música de l’època. Els comentaris d’en Joan Vives, erudit i bon comunicador, feren encara més agradable el concert. Aquest any han apostat pel cant coral i el concert la realitzat la coral La Nota. Durant una hora ens han cantat un recull de peces de musicals, amb alguna havanera i èxits internacionals. Un bon concert pel que val pena felicitar a la coral i al mestre Canals que els ha acompanyat al piano.

La capella, plena de gent, lluïa esplèndida després de la seva restauració. La feina feta pels restauradors, sota la direcció d’en Manuel Salicrú, ha estat molt encertada. Certament sobre gustos no hi ha disputa i cal respectar totes les opinions, però el rigor i criteri demostrat en la restauració em mereixen una molt bona consideració. Els elements artístics importants d’aquesta petita capella llueixen com mai.

M’ha sobtat, parlant després del concert sobre el Sant Jaume d’en Damià Campeny que presideix l’altar, el grau de desconeixement que mataronins de tota la vida (allò que algú anomena MTV) tenen sobre aquesta capella. Per alguns avui ha estat la primera vegada que hi posaven els peus. Senyal que ens cal treballar més per donar a conèixer el nostre patrimoni, fins i tot a la gent de casa


Els concerts que els veïns del carrer Sant Pelegrí, i altres entitats de la ciutat, programen són una magnífica ocasió per conèixer aquesta capella barroca de la ciutat. Al bonic i endreçat espai destaquen alguns quadres com el de Santa Gertrudis, obra d’Antoni Viladomat. La capella té una bona acústica i forma part del conjunt de l’Hospital. Les obres de restauració de restauració de la façana de l’edifici, programades per aquest any, faran encara més interessant la visita a aquest conjunt arquitectònic de la ciutat.

I les obres del carrer Sant Pelegrí, que començaran en pocs dies, dignificaran de manera important aquest sector de la ciutat i articularan un interessant circuit de vianant des de la plaça de can Xammar fins l’Havana i el futur Museu de can Marfà.