header-photo

Diari de Santes: La crida de la Festa Major





Mataronines!
Mataronins!

De nou a la Riera, al cor de la nostra ciutat. De nou seguint el ritual de fer, tots plegats, la Crida a la Festa Major.

La Crida de Les Santes, la Festa Major de Mataró, la setmana de l’any que vivim més intensament.

Fa mesos, des del llunyà 30 de juliol de l’any passat, que quelcom ens anava corcant per dins. Teníem ganes de Santes i ja som a Les Santes.

Han passat moltes setmanes des del darrer petard. Han passat moltes coses individuals i col·lectives.

Hem vist com el Drac, per fi, té descendència i el Dragalió es suma a la festa. Ens queda per saber qui va posar l’ou: la Víbria de Manresa, la de Barcelona o la del Poble Nou? El que si queda clar és que se li ha acabat de fer el pendó la nit del 28 i aquest any s’haurà de conformar anant a bateig. Què no és exactament el mateix.

Hem vist com la Momeroteta compleix 25 anys. 25 anys empaitant grans i petits. 25 anys empaitant amb fúria els regidors del balcó. 25 anys de momeroters sucats a la bassa de Sant Josep el dia 28. Momeroters que s’han fet grans i continuen empaitant, amb més fúria i amb una bèstia més grossa, el mateix balcó.

Hem vist com l’Àliga, compleix vint anys. La figura més protocol·lària i institucional també s’ha fet gran. Amb el seu posat cerimoniós ens recorda que som dipositaris d’una llarga tradició festiva, que canvia en les formes però que manté allò essencial que ens defineix com a ciutat de gent treballadora i enfeinada que s’estima la llibertat i la justícia.

Hem vist, i no ho volem oblidar, com els castellers s’empassaven la tristor i tornaven a aixecar castells de nou a la plaça de Santa Anna mentre la Mariona s’ho mirava des de molt amunt.

Hem vist moltes coses i les que ens queden per veure durant aquests dies de festa.

D’entrada veurem com va això del “No n’hi ha prou” del dia 28. Un nou acte de Santes que neix amb la voluntat de confirmar-se en el calendari santero i esdevenir un clàssic com el Desvetllament, l’Anada a Ofici o la Passada.

Mataronins i mataronines, de nou el calendari ens atrapa i ens submergeix en uns dies de Festa Major. Per nosaltres, per la gent de Mataró, són uns dies intensos, sabedors que cada Santes són úniques i irrepetibles i que volem viure intensament totes Les Santes de la nostra vida.

Que les volem viure intensament però fent de la convivència un element clau de la festa.. Que tothom la pugui viure sense entrebancs, sense exclusions i amb la plenitud que cadascú vulgui. Per què de Santes hi ha tantes com mataronins i mataronines. Cadascú de nosaltres viu les seves Santes, a la seva manera, amb els seus sentiments i emocions. També únics i irrepetibles.

Amb el respecte mutu com a gran norma de comportament individual i col·lectiu. Us ho demano cada any, també aquest.

Aquest any que precisament en fa 25 que els gegants es desvetllen al punt de quarts de dotze per enfilar cap a la plaça de Santa Anna, al ritme del Bequetero, en un acte de gran personalitat i que es responsabilitat de tots plegats que mantingui les característiques que l’han fet un dels elements centrals de la Festa Major.

Una festa que ens permet recuperar els carrers, les places i els parcs i convertir-los en un gran espai de ciutadania i mataronisme.

Una festa que volem de tothom i per a tothom.

Mataronins i mataronines:
Amb el desig que passeu, que passem, una molt bona Festa Major.

Amb la rauxa necessària.
Amb el seny imprescindible.

Glòria a Les Santes!
Visca Mataró!
Visca Catalunya!