header-photo

Les Santes-Escorxador


Foto Quico Melero

Si abans d’ahir escrivia sobre la Serenata del carrer Sant Ramon avui ho faré sobre la Festa del barri de Les Santes-Escorxador. Aquestes festes reprenen el calendari de festes de barri que culminen amb Les Santes,abans de les vacances d'agost. Ara, tot just quans els mataronins tornem de vacances ens trobem amb aquestes festes, les de Cirera i algunes més que ens portaran fins al final del cicle a les festes de Sant Simó cap a finals d’octubre.

Aquest cap de setmana toca Sant Ramon i les Santes-Escorxador. Un bon moment per retrobar-se i mentre es sopa amb els veïns, s’escolten les havaneres o l’orquestra, xerrar de l’humà i lo diví, practicant una sana xafarderia que no deixarà res, ni ningú, sense repassar.

El barri de Les Santes-Escorxador s’ha engrandit, i encara ho farà més, amb els pisos de can Gassol. Nous veïns que han donat un impuls a la festa. I nous espais per a celebrar-la. Mentre el barri comença tot just un període de transformacions profundes que ha de canviar la seva fesomia. A l’entorn de l’antic Escorxador es comencen a configurar un grapat d’equipaments, de barri i de ciutat, molt important. A l’escola bressol Els Menuts s’afegirà el nou local de la colla castellera, la nova biblioteca (que postulo es digui Antoni Comas), la nova escola de primària Joan Coromines, l’espai escènic a can Gassol. Equipaments en marxa i projectats per construir en els propers anys. Un esforç important perquè el natural lliscament de la ciutat cap a ponent tingui els contrapesos necessaris a llevant. Créixer en centralitat i no substituir una centralitat per una altra.


Ara, però, és l'hora de la festa, de celebrar-la i de gaudir-la. Amb els veïns, als carrers i ales places com ens agrada als mediterranis.