header-photo

265 milions per Mataró

Foto Quico Melero


1.- Presentem a aprovació inicial el Pressupost General de l’Ajuntament de Mataró, les Ordenances Fiscals, els preus públics i les tarifes per l’exercici 2008 i les plantilles de personal de l’Ajuntament, els organismes autònoms i les Entitats Públiques Empresarials.

2.- Ho fem en temps i forma. Amb el calendari habitual que ens permetrà disposar, com ja es tradició a la casa, del pressupost, ordenances i plantilles abans de Nadal de manera que puguin ser plenament efectius a principis de gener del 2008. Amb el procés de participació anunciat (Consell de Ciutat, Audiència Pública) i la tramitació administrativa complerta. Insisteixo, en temps i forma.

3.- Un pressupost, unes ordenances i una plantilla que ens permetran executar el Pla d’Actuació Municipal del 2008 que s’ha presentat i debatut conjuntament durant aquestes setmanes. Com a recordatori podem dir que els grups municipals van disposar d’uns primers documents a la Comissió Informativa del dia 8 d’octubre, el mateix dia que es varen presentar aquests documents al Consell de Ciutat.

4.- Un pressupost consolidat que, com recull la memòria d’alcaldia, puja fins un total de 265.515.659’12 € i que destina 82.869.506’98 € a inversions. El pressupost més gran que mai s’ha presentat a Mataró.

5.- Un Pla d’Actuació Municipal i un Pressupost ambiciós, que pretén desenvolupar l’Acord de Govern signat pels grups que li donen suport (PSC, ICV-EUiA, ERC) i sobretot que pretenen donar resposta a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes de Mataró i als reptes de futur que té per davant la nostra ciutat. S’atenen les realitats actuals i es plantegen les accions estratègiques necessàries pel demà.

6.- Arribar fins aquest punt ha suposat un esforç de treball important, de regidors, de directius, de tècnics i de treballadors municipals, a qui vull agrair l’esforç i el treball fet, per poder presentar en un temps record aquesta proposta de pressupost i de PAM. Una proposta econòmicament solvent, comptablement equilibrada i sobretot adequada a les realitats de Mataró

Deia en la meva primera intervenció que el Pressupost i el PAM que s’ha presentat ha de servir per atendre les demandes actuals i encarar amb èxit els reptes de futur.

Aquest és un pressupost i un Pla d’Actuació que, com també he dit servirà, per desenvolupar l’Acord de Govern signat el mes de juny i les propostes i demandes que s’han produït en el procés de participació ciutadana. I ho farà en els àmbits que s’han considerat prioritaris i que creiem s’ajusten perfectament a les necessitats de la ciutat.

1.- Habitatge, seguint els criteris i les actuacions previstes en el Pla Local de l’Habitatge: 35 nous habitatges protegits acabats i 280 començats.

2.- La seguretat i la mobilitat: més policies al carrer i més autobusos. Posant vuit nous agents a treballar en els carrers de Mataró i destinant 2.174.045 € a subvencionar el Mataró Bus. Amb una nova proposta de xarxa que inclogui el transport als polígons industrials i millori la freqüència de tota la xarxa.

3.- El benestar social i la integració: posant especial atenció a la implantació a Mataró de Llei de Dependència i de la Llei de Serveis Socials, però també amb més equipaments per la gent gran i la salut.



Posant a disposició dels avis i àvies de la ciutat els habitatges tutelats del carrer Carlemany, ampliant el casal del Parc i construint els nous casals de la masia Miralles i La Llàntia. Posant en marxa el nou CAP de La Llàntia i avançant en els projectes de salut mental que depenen del Consorci Sanitari del Maresme.

4.- L’educació, la cultura i l’esport: dues noves escoles de primària i dues noves escoles bressol en construcció. Més instal·lacions per la pràctica esportiva i per la cultura.

Reforma integral de l’estadi d’atletisme, un nou poliesportiu al carrer Euskadi, un nou camp de futbol a Cirera, un camp d’hoquei herba i gespa artificial al camp de Rocafonda per complir els compromisos del Pacte pel Futbol.

Acabar la nau Gaudí, començar el Museu de can Marfà, participar activament en la rehabilitació de Santa Maria, presentar el projecte executiu de la nova biblioteca de l’
Escorxador. I treballar per aprofitar qualsevol oportunitat cultural important que es presenti per Mataró.

5.- L’urbanisme sostenible:

Desenvolupar els nous creixements ja planificats de la ciutat amb especial atenció al Front Marítim. Noves urbanitzacions de carrers i places i noves zones verdes com el Parc de Rocafonda. Més de 2.800 noves places d’aparcament. Especial atenció a les accions que es desprenen de l’aplicació de la Llei de Barris a Cerdanyola i a Rocafonda.

6.- La visió estratègica i el desenvolupament econòmic: l’Agència de promoció de la ciutat, la reforma del mercat de la plaça de Cuba i el Tecnocampus.

7.- L’Ajuntament al servei de les persones: la nova web i la TDT. Una gran oportunitat de disposar d’una plataforma tecnològica par Mataró i el Maresme.

Tot plegat un esforç de gestió i d’inversió molt considerable que caldrà executar amb especial atenció a les noves demandes que es puguin produir, a la col·laboració amb altres administracions, als temes estratègics de futur com el Pla Territorial Metropolità, el Pla d’Infraestructures ferroviàries i les infraestructures de mobilitat que necessitem.

Treballant per atendre els creixements demogràfics i les necessitats d’habitatge, equipaments i serveis que se’n deriven i les noves realitats del teixit econòmic de la ciutat.

Mataró té al davant reptes importants, que cal afrontar amb decisió, ambició i confiança en nosaltres mateixos. Sense fer volar coloms però amb la certesa que ens cal ser atrevits. Liderant el territori i estant presents en els àmbits on es prenen les decisions importants que ens afecten. Treballant plegats amb els agents econòmics i socials de la ciutat, amb les altres administracions, cercant consensos i complicitats.



Aquest és el pressupost que Mataró necessita i pot permetre’s avui. És per tot això que els hi demano el vot afirmatiu al pressupost, les ordenances i la plantilla pel 2008.


De la meva intervenció aquesta nit en el Ple d'aprovació inicial del Pressupost 2088.