header-photo

Sumant, som més




Il·lustríssim. senyor president
Excel·lentíssim senyor rector

Senyores i senyors

La meva més cordial benvinguda a la ciutat de Mataró.

L’agraïment a l’Escola Universitària del Maresme per convidar-me a participar en aquest acte de graduació de la promoció 2007 de l’EUM.

Agraïment especial pel que significa i pel que permet visualitzar: la voluntat de construir un projecte universitari comú per la comarca del Maresme. Durant massa temps hem estat d’esquenes, embrancats sovint en disputes estèrils que res han aportat i que de res han servit.

Ara és l’hora de sumar, perquè sumant som més.

Més importants i més decisius. Perquè sumant podem fer sentir la nostra veu amb més força i fer arribar les nostres propostes i les nostres reivindicacions a la ciutadania, al món acadèmic i econòmic i als govern de Catalunya, d’Espanya i d’Europa.

Perquè sumant podem ser més determinants en la presa de decisions, en el complex procés de planificar i de guanyar el futur.

Per primera vegada en molts anys aquesta comarca sap on vol anar. Ho tenim escrit en el Pla Estratègic Maresme 2015, que entre tots varem redactar i aprovar aquesta primavera. Ara és l’hora de les concrecions, de materialitzar sobre el territori les mesures, les accions que el Pla determinava. I això, amics i amigues, només serà possible si anem junts. Amb Mataró al capdavant si ho creieu convenient, jugant a fons el seu paper de capital comarcal, però amb tota la resta de ciutats, pobles i vil·les treballant plegats. Tenim projectes suficients, però encara hem de generar-ne més i més potents.

I el projecte universitari és clau. El de Escola Universitària del Maresme i el de l’Escola Universitària Politècnica de Mataró. En un projecte comú, emmarcat en un altre gran projecte comarcal com vol ser el Tecnocampus Mataró i connectat amb tots els altres projectes existents al Maresme. Sumant el que cadascú pot aportar, però amb la voluntat decidida de guanyar-nos el futur. Un futur que depèn, més que mai, de nosaltres mateixos, dels maresmencs i maresmenques, de tota la gent que vivim en aquest espai privilegiat entre el mar i la muntanya. Aquesta terra que tan bé descriu el poeta mataroní Isidre Julià en la seva Oda al Maresme:


Comarca d’El Maresme, de terres i onades,

de llums cerúlies nades dins d’albes resplendents,

capvespres muntanyencs de postes emporprades,

migjorns com d’encanteri i nords sempre clements

Aquesta terra, aquesta comarca que sap que el seu gran capital és el talent. El talent que hem de retenir i que hem de posar en valor. Vosaltres sou el talent i en vosaltres confiem bona part del nostre futur. Com a ciutat, com a comarca i com a país.

Perquè com deia al principi: Sumant, som més!

Moltes felicitats a tots els graduats i graduades.

Moltes gràcies i bona nit!




Text de la meva intervenció, aquest vespre, a l'acte de graduació de la promoció del 2007 de l'Escola Universitària del Maresme.