header-photo

Doncs ara si toca!


Sorprèn que alguns dirigents socialistes espanyols s’apuntin a la vella tesis pujolista del “ara no toca”. Per això és d’agrair la claredat, contundència i valentia que el president Montilla demostra en l’article que avui firma a El País: Falso dilema.

Per què si ara no toca revisar el model de finançament per la situació econòmica, aleshores per què no es va fer quan les vaques eres grasses?. Quan i qui decidirà quin és el moment oportú per a fer-ho?

Els arguments que el president exposa en el seu escrit són d’una solidesa que els fan inqüestionables. Estatut –o sigui llei orgànica i aprovada en referèndum- vigent que obliga a fer la revisió abans de l’agost del 2008. Economies federals més dinàmiques i per tant major creixement econòmic. Sistema de finançament injust –pactat entre nacionalistes espanyols i catalans- que no respon a l’aportació ni a les necessitats reals de la societat catalana del segle XXI

Fa bé Montilla quan respon al “nos veremos las caras” del president extremeny amb un “mejor que veamos los números reales, los argumentos y las razones y que, en base a ellas, encontremos un acuerdo razonable y más justo”. I encara més quan planteja que la solidaritat demostrada per Catalunya durant tots aquests anys no pot acabar perjudicant la capacitat locomotora de Catalunya i els interessos legítims dels catalans i catalanes. Una qüestió que hauria de preocupar, per raons econòmiques i polítiques, a la resta d’Espanya. Especialment als socialistes espanyols que cometran un immens error si ens deixen sols, als socialistes catalans, en la defensa de l’Espanya plural i federal.

Tampoc podem obviar que la revisió del finançament municipal s’ha volgut vincular, per part del govern espanyol, a la revisió del model autonòmic. Ni Catalunya, ni els ajuntaments podem esperar més. Per injust i per insostenible.