header-photo

De la festa i el seu sentit


¿Si la festa és l’expressió comunitària de l’alegria, què ens empeny un any més, quan les coses són prou difícils, quan alguns ens han deixat massa d’hora, a tornar a celebrar-les?

Segurament hi ha tantes respostes com persones llegeixin aquest escrit i per això només puc intentar donar la meva de resposta. Precisament perquè la festa, expressió d’alegria repeteixo, ens permet per damunt de tot compartir sentiments. Sentiments identitaris de passat, de present i de futur. Del que som, del perquè som com som, i del que volem plegats ser. Sentiments de comunitat que vol avançar sense deixar gent pel camí, sense exclusions i sense segregacions. I això, i amb els temps que corren, és absolutament imprescindible si no volem diluir-nos en l’anonimat anorreador i estèril. Orgullosos, malgrat tots els problemes i les contradiccions, del que som com a país, com a ciutat i com a barri. Sabedors que res és igual ni ho tornarà a ser, que els temps canvien i que les noves realitat ni tan sols les sospitem.

Per tot això, i segurament per mil raons més, val la pena la festa, l’alegria compartida, els moments de retrobament i els sentiments en primera línia. Ningú podrà dir-nos que l’esforç a estat debades, que el temps ho esborrarà tot i que no paga la pena. Ningú ens ho podrà dir perquè no som uns fracassats, perquè la feina ha estat molta i ben feta, per què encara tenim somnis i el ferm determini d’aconseguir-los. Com ho hem fet sempre i com ho volem continuar fent. Amb problemes sí, però encarant-los sense pors.

Quan el darrer espetec de la festa ens torni a la quotidianitat tindrem ben present el que som, el que hem compartit i els que volem continuar fent junts. I ens tornarem a conjurar per l’any vinent, per retrobar-nos de nou als carrers i a les places de Rocafonda.

Ni tot està per fer, ni tot és possible, però a il·lusions, esforç i ganes poca gent ens pot passar la mà per la cara. Ni per la festa, ni molt menys pel treball!


Text del meu escrit pel programa de festes de Rocafonda