header-photo

No s´hi val


No s´hi val l’anunci fet pel govern de la Generalitat de retallar en un 50% la subvenció que rebien els ajuntaments pel manteniment de les escoles de música municipals i en un 27% les de les escoles bressol. No s´hi val almenys per tres motius.

El primer per les formes, avisant als ajuntaments de la retallada quan la matrícula del curs ja està tancada i els preus que han de pagar els alumnes ja estan fixats. Qui pagarà la diferència entre el que la mateixa Generalitat havia compromès als ajuntaments i el que s’ingressarà definitivament? Que les administracions públiques tenen problemes pressupostaris ho sabem tots, però també ho sabem de fa temps i per tant no calia esperar al mes d’agost, amb els ajuntaments pràcticament en quadre per vacances, per fer l’anunci. No es podia preveure fa uns mesos abans d’obrir el procés de matriculació de l’alumnat? Amb l’agravant que la retallada pretén tenir caràcter retroactiu i obligar als ajuntaments a retallar la meitat del rebut pel curs passat. Tot plegat sona a una nova improvisació del govern català. I van?

En segon lloc perquè representa una greu demostració de deslleialtat institucional cap als ajuntaments que durant anys han assumit, pràcticament en solitari, competències en matèria d’escoles bressol i d’escoles de música. Durant els darrers anys, a partir del govern del president Maragall, havíem avençat de manera important en la coresponsabilitat entre els governs locals i el govern de Catalunya. S’havien clarificat competències, compartit responsabilitats i esforços. Mataró ha estat un bon exemple d’aquest treball conjunt que ens ha permès en els darrers anys construir quatre escoles de primària, tres escoles bressol i crear l’escola de música municipal. Posar en perill tota aquest actiu és d’una irresponsabilitat enorme que poc o gens diu de la sensibilitat educativa i cultural del govern de Catalunya.

En tercer lloc, i per mi la qüestió més important, la retallada anunciada acabarà afectant al paper de cohesió social i territorial que també compleixen les escoles bressol i les escoles de música. Posar a l’abast de tothom, al marge del seu nivell de renda o del seu lloc de residència, aquests serveis educatius contribueix a millorar la integració social de molts nens i nenes d’arreu de Catalunya. Ara tot el treball fet pot anar-se’n en orris i com sempre en pagaran les conseqüències les classes més populars i els territoris més desfavorits.

Cal que el conjunt del municipalisme català reaccioni i, més enllà de filies partidistes, reclami amb tota la contundència el que s’havia aconseguit en els darrers anys: un finançament just i sostenible per les escoles de música i les escoles bressol municipals. Pel que fa a Mataró esperem una resposta clara, lluny de les ambigüitats a la que ens té acostumat, del govern municipal que garanteixi els serveis compromesos i el seu finançament. No podem perdre cap plaça de les escoles bressol o de l’escola de música. Una ciutat, un país, no avença retallant en educació.

Article publicat a Capgros.com