header-photo

Important, ajustat, auster, ambiciós i participat



Amb aquestes paraules he definit el projecte de pressupost que aquest matí ha estat presentat en Comissió Informativa i en roda de premsa.

Important perquè estem parlant d’un pressupost de més de 126 milions d’euros, que puja fins els 135 milions si hi sumem els organismes autònoms i que arriba a superar els 215 milions amb les inversions previstes. Uns pressupostos que posen especial atenció a les polítiques d’ocupació i foment de la competitivitat de les empreses mataronines, a l’atenció a les persones amb més dificultats socials, a l’habitatge, a l’educació i a la seguretat.

Ajustat en quan es té molt en compte la conjuntura econòmica actual que afecta les finances privades i públiques i per això només creix un 1’14%, molt per sota de les previsions d’inflació per l’any 2009. El descens dels ingressos provinents de l’activitat immobiliària, la contenció de les aportacions de les altres administracions, la contenció també de la pressió fiscal amb un increment a l’entorn de l’IPC que consolida la línia seguida en els darrers anys i que la situa molt per sota de la inflació acumulada, ens dona un escenari econòmic limitat en els ingressos i que ens obliga a ser especialment curosos en la despesa.

Auster, com han estat sempre els pressupostos de l’Ajuntament de Mataró. Malgrat això estem disposats, junt amb els grups municipals, a analitzar les despeses que pugin considerar-se susceptibles de ser retallades i incrementar l’estalvi corrent. Per molt que alguns s’entestin en insinuar el contrari l’Ajuntament de Mataró s’ha guanyat una merescuda fama d’estricte, ratllant la garreperia, en les despeses de representació, viatges, comunicació, etc...

Ambiciós, perquè planteja unes inversions molt importants i que superen, entre ajuntament i empreses municipals, els 110 milions d’euros, uns 22 milions més que el 2008. Però l’ambició d’aquest pressupost es demostra molt més enllà que la pròpia quantitat. Són els projectes, estratègics i vitals pel futur de la ciutat, els que determinen aquesta ambició: Tecnocampus, habitatge, aparcaments, escoles, equipaments esportius, sanitaris i cívics, barris.

Uns pressupostos que serviran per desenvolupar el Pla d’Actuació Municipal del 2009 que de forma participativa s’ha vingut treballant en els Consells sectorials i territorials a partir del document presentat en el Consell de Ciutat a començament del mes de juny. Encara caldrà treballar-ho en audiència pública i sotmetre’l al període d’informació i al·legacions.

Tot plegat, amb l’objectiu principal i explicitat en l’Acord de Govern, de seguir treballant per la cohesió social i territorial de la ciutat de Mataró. Feina, habitatge, educació i qualitat de vida són les paraules claus per definir i entendre aquest pressupost.