header-photo

Mediant en la ciutat complexa


Foto Quico Melero

Aquest migdia, amb la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, hem visitat el Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament de Mataró. Aquest és un servei relativament nou que té com a finalitat la mediació entre les parts quan es produeix un conflicte de convivència ciutadana.

Aquest tipus de servei, que evita la intervenció policial i la possible judicalització del conflicte, té cada vegada més acceptació ciutadana tal com demostren els 175 casos atesos durant aquest any 2008. La majoria de les intervencions dels mediadors s’han donat en comunitats de veïns i han estat reclamats pels mateixos veïns.

Ens trobem davant un servei que té un paper important en la garantia de la convivència. La diversitat dels interessos ciutadans, la mobilitat veïnal, l’aparició de nous fenòmens i normes de comportament social, expliquen la necessitat de la mediació de tercers en conflictes de convivència. El que abans sovint es resolia amb una simple conversa entre veïns reclama ara la presència de professionals de la mediació. Un exemple més de la creixent complexitat de les nostres ciutats i de les relacions socials.