header-photo

La feina dels maikansats




Els amics de la colla Maimakansu tenen la gentilesa de regalar-me un exemplar del llibre que han editat amb motiu del seu 10è aniversari. Moltes gràcies.

Fa mesos em van demanar que escrivís algunes ratlles per aquest llibre i vaig escriure això:

"A qualsevol ciutat hi ha elements que formen part natural del paisatge, com la Sagrada Família de Barcelona i la torre Eiffel de París. Malgrat que algun dia algú va decidir posar-les on són, les veiem com si hi fossin de tota la vida. A Mataró també passa: algú s’imagina la façana marítima de la ciutat sense la torre del Maresme o els pisos de l’Aliança? De fet, nosaltres sempre els hem vist allà mateix, però els més grans recorden quan els van fer.

Doncs el que passa amb els monuments i edificis també passa amb les persones i les activitats que desenvolupen, que de tant veure’ls acabem pensant que sempre han existit. Són tan nostrats com Santa Maria, Burriac, el negrito del parc, el Mataró Bus o els avis dels bancs de can Seixanta-cinc. Hi són i ningú sembla adonar-se’n, fins el dia que deixen de ser-hi. Aleshores tothom els troba a faltar. Assolir aquesta categoria no està però a l’abast de qualsevol. Es necessita presència i temps.

Una mica de tot això passa amb la gent dels Maimakansu. Te’ls pots trobar a qualsevol lloc i a qualsevol hora i semblen formar part de la ciutat des de temps immemorials. Ara descobrim, quan ja havíem perdut la memòria de quin any varen néixer, que tot plegat només tenen deu anys, com els castellers!.

Deu anys corrents, dia i nit, pels carrers de Mataró i de mig món. Amb la seva samarreta quadribarrada omnipresent a les curses populars d’arreu. Representant la ciutat com ambaixadors esportius i gaudint de valent fent esport, amistats, muntanya, gastronomia, turisme, i el que faci falta mentre sigui a fi de bé. Fent les coses a la mataronina, amb discreció i treball. Sense fatxenderia i amb constància. Fins a sumar un nombre considerable de persones que han teixit una xarxa impressionant de relacions ciutadanes que els fa ser part important de la ciutat.

Moltes felicitats per aquest desè aniversari i que per molts anys seguiu formant part del paisatge de la ciutat de Mataró. Serà senyal que continueu ben actius.

Per una vegada deixeu que contradigui allò que la feina la fan els cansats, en aquest cas la fan els maikansats.

Moltes gràcies pel vostre treball inkansable per Mataró."