header-photo

Millor economia, pitjor seguretat?

Foto El País

Aquesta és l’equació amb la que, a partir de demà a Davos, hi treballaran els líders de la política i l’economia mundial. Ho explica força bé Andrés Ortega a El País d’avui.

Repassant l’agenda de treball sorprèn que enlloc figuri com a prioritària la lluita contra la pobresa. A ningú se li ha acudit formular l’equació en els termes: més pobresa, més inseguretat?. Pandèmies, escalfament global i crisi petroliera ocuparan les jornades de debat. Això sí, tot vist des de la perspectiva del món desenvolupat. No seria més intel·ligent plantejar-s'hi: menys pobresa, més seguretat?

Ignoro si mai l’abbé Pierre, mort ahir a París, s’ho havia plantejat així. El fundador dels Drapaires d’Emaús va lluitar tota la seva vida contra la pobresa. Contra la pobresa i contra la injustícia. La seva vida ha estat un exemple de compromís personal i a favor dels més desvalguts. Hi ha qui considera els Fills del Quitxot com a hereus de l’abbé Pierre. Fins hi tot sembla que la llei que el govern francès vol impulsar per garantir el dret a l’habitatge hi portarà el seu nom. Em costa reconèixer la figura i les idees del vell caputxí en els líders quixotescs que aquests dies han visitat Barcelona.

A qui si reconec, com en els seus millors moments, és a José María Aznar. En la seva línia de sempre, pontificant sobre el xoc de civilitzacions. L’altre dia a la universitat de Milà i avui en un article a Il Messagero. Espanta la seguretat amb la que formula les seves idees, sense un bri d’autocrítica, i imbuït de la veritat absoluta.