Avui he assistit, com a ponent, a la Jornada sobre polítiques locals de mediació ciutadana, que ha organitzat la Diputació de Barcelona.
Ha estat una taula rodona, presidida per la diputada Imma Moraleda, en la que hem intervingut els alcaldes de Sant Pere de Ribes, de Cornellà i de Mataró. També ho ha fet la Liduvina Gil, regidora de Seguretat i Convivència de Gandia. Fa molts anys que conec la Liduvina, de quan compartíem responsabilitats en l’àmbit de l’Educació.
Hem coincidit força en les nostres exposicions:
1.- Les ciutats que treballem temes de mediació ciutadana no tenim per que ser ciutats especialment conflictives. Més aviat al contrari. Hi ha una actuació preventiva que evita alguns conflictes.
2.- El conflicte forma part de la condició humana i per tant es manifesta en tots els àmbits de relació. L’objectiu es treballar per la convivència i per a fer la vida més fàcil a tothom.
3.- Les ciutats són cada vegada més complexes i diverses i el gran repte és governar aquesta complexitat.
4.- L’espai públic ha de ser un espai de llibertat per a tothom i en cap cas permetrem que acabi essent propietat d’uns pocs.
5.- La mediació evita la judicalització de la convivència i facilitat l’acord en situacions de conflicte.
6.- Creiem en la mediació, però no anem de “bon rotllo”. La convivència és massa preuada com per tolerar actituds que la posin en perill.
7.- La legitimitat democràtica ens obliga a treballar activament en la salvaguarda de la governabilitat de les nostres ciutats, anteposant l’interès comú per davant de qualsevol interès privat.
8.- No cal entestar-se excessivament en el desenvolupament teòric del concepte i del model de mediació. Cada ciutat té unes estructures socials molt concretes que fa que els models hagin de ser singulars.
9.- Per posar Mataró com exemple, el servei de mediació, creat el 2004, ha intervingut durant el 2006 en 148 casos, amb 1.200 persones beneficiaris del servei, i ha resolt el 64% dels conflictes.
Noves eines per governar noves realitats. La ciutat complexa i diversa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada