header-photo

Per què li diem la Pollancreda?

Foto Quico Melero

Per què li diem la Pollancreda si no hi ha pollancres? Realment el que hi ha plantat en aquest espai de la ciutat, a tocar de la Porta Laietana i sota la vigilància de la Laia l’arquera, són en la seva majoria oms. És cert que cap els anys setanta, una vegada perpetrat l’atemptat patrimonial de la destrucció de la vella casa pairal dels Llauder, l’ajuntament hi va plantar pollancres, com a la resta del Pla d’en Boet. Durant anys cada primavera, el barri quedava envaït per un núvol blanc de llavors dels pollancres que es posava als ulls, es ficava pels narius i esdevenien especialment empipadors. Per aquest fet i per contraure tot tipus de malalties els pollancres foren paulatinament substituïts per oms. Tampoc és que la situació fitosanitària d’aquest arbres sigui per tirar coets, però almenys no molesten amb les llavors.

Ara l’ajuntament inicia les obres de reforma d’aquest parc i dels espais limítrofs dels entorns del Clos Arqueològic de la Torre Llauder. Per a qui ho desconegui, la Torre Llauder constitueix les millors restes arqueològiques d’una vil·la romana de la província de Barcelona i els seus mosaics són mereixedors d’una atenta visita.

El projecte preveu l’ordenació de les places d’aparcament de manera que, sense perdre places, es millora l’entorn, També la pavimentació dels camins consolidats, la creació de zones d’estada i de jocs infantils i la correcta il·luminació de tot el conjunt.

La pollancreda, i a aquestes alçades no li canviarem el nom, és una peça important situada en una zona de transformació urbana imminent i esdevé una magnífica porta al barri del Pla d’en Boet i a la pròpia ciutat de Mataró. Inclosa dins l’àmbit urbanístic de l’antiga Iveco-Pegaso (allò que pels de Mataró continua essent la JORSA) és el primer pas d’una profunda transformació que veurà néixer nous barris i reurbanitzar un nou sector, entre la Porta Laietana i la Ronda Barceló, de l’avinguda del Maresme. Quan a vegades hi ha problemes per entendre l’urbanisme que estem fent aquesta remodelació pot servir d’exemple per a que serveix l’urbanisme: una eina molt potent de transformació de la ciutat per a proveir de més i millor qualitat de vida als ciutadans i ciutadanes de Mataró. O sigui als mataronins i mataronines
.