header-photo

Clar i català


Foto Elpais.com

Clar i català, encara que ho hagi fet en castellà, ha parlat avui el president Montilla a Madrid. No cal sinó escoltar les reaccions a les seves paraules per veure com ha tocat el voraviu d’uns quants. Fent de president de Catalunya, amb una claredat meridiana que ja haguéssim volgut en altres èpoques de pactes hotelers, parlant dels temes realment importants i amb convicció, Montilla avui ha donat una autèntica lliçó als que encara volen fer-nos creure, seguint el seu esquema polític, que les decisions del president es prenen lluny de Catalunya.

El president de la Generalitat ha explicat a Madrid una part de l’obra del govern, bàsicament els grans pactes nacionals. Però han estat altres qüestions l’eix central del discurs del president. Les relacions entre Catalunya i Espanya i l’ús interessat i partidista que alguns partits en fan d’aquestes relacions. Ús que no beneficia a ningú més enllà de raquítics rèdits electoralistes i mesquins interessos mediàtics. Ho ha dit clarament el president quan ha advertit contra els separadors, precisament els que fan de la unitat un instrument de confrontació política.

I encara ha estat més clar quan ha parlat de la desafecció creixent dels catalans cap a Espanya davant d’actituds clarament induïdes des de la més absoluta irresponsabilitat política. No ha amagat Montilla les dificultats que es deriven de la crisi de les infraestructures o de l’amenaça judicial contra l’Estatut. Més aviat, i al posar-ho de manifest, el president ha volgut senyalar clarament els esculls i els reptes de futur que el país té al davant. La darrera frase, “Espanya és plural o no serà”, es tota una clara manifestació d’intencions polítiques. És pot dir més alt, Montilla ha optat per dir-ho clar i català.