header-photo

Cultura popular



He escrit altres vegades sobre la importància de la cultura popular. És en aquestes manifestacions on la ciutadania abandona el paper de mer consumidor o espectador per convertir-se en autèntic protagonista. Les entitats de cultura popular juguen, a més, un paper important d’articulació de la societat civil, implicant a molta gent i creant un potent xarxa de relacions personals i ciutadanes.

En una ciutat diversa i polifacètica com Mataró, les entitats de cultura popular i les seves manifestacions són igualment diverses i plurals. Comença a generar-s'hi, i convindria donar-li tot el recolzament possible, un ampli moviment de base que permet sinèrgies molt interessants entre entitats que poden tenir finalitats i fins i tot orígens ben diversos. La implicació de les entitats en actes ben diversos que permet sumar esforços, el profit mutu i l’enriquiment de la realitat cultural de la ciutat, comença a materialitzar-se i acabarà imposant-se sobre les polítiques de capelletes i les mirades estretes. Crec que aquest és el camí pel que cal avançar.

El cap de setmana ha estat especialment actiu en actes de cultura popular. Ahir a la tarda, a la sala d’actes de la parròquia de Maria Auxiliadora (el cine del cura de la meva adolescència) presentació del vídeo, cartell i programa de la Setmana Santa de Mataró. Moments abans signatura del conveni entre la Comissió de Setmana Santa (que aglutina totes les Germandats i Confraries de Mataró), el Patronat de Cultura i l’Institut Municipal de Promoció Econòmica. Podeu trobar tota la informació al bloc de la Setmana Santa.

A la nit, a la Hermandad la Armonía, recital de saetes. Els amics de Sierra de Yegüas, poble originari de molts mataronins i mataronines, ens tornen a visitar per cantar-nos les seves saetes. Aquest any la presència dels “saeteros serranos”, té un valor important doncs han hagut de superar entrebancs difícilment explicables i que només la determinació d’algunes persones ha permès superar.

Aquest migdia, a la Sala Cabañes, música ben diferent. Excel·lent concert de la Cobla Sant Jordi dedicat aquest any a Manuel Saderra. L’Associació Cultural El Planells tornen a portar a Mataró una excel·lent cobla de sardanes de concert. L'arlesiana de Josep Serra, que han interpretat per tancar el concert, hauria d'esdevenir la Marxa Radetzky del sardanisme de concert.

Mentre tant, i perquè no només de pa viu l’home, al Museu ens visita l’Esculapi d’Empúries. Com diu la publicitat: Últims onze dies!