header-photo

Un any de mandat

Foto Quico Melero

Bona tarda amics i amigues

Bona tarda i benvinguts al centre cívic al Pla d’en Boet en aquest acte de celebració del primer any del nou mandat municipal.

Un acte de celebració, perquè els socialistes tenim coses per celebrar. Celebrar sobretot que els ciutadans i les ciutadanes continuen confiant plenament en els socialistes per governar Mataró, el Maresme, Catalunya i Espanya. I als resultats de les darreres eleccions em remeto.

Fa un any, en el discurs que vaig fer amb motiu del nomenament com alcalde de la ciutat vaig dir que el govern municipal afrontaria amb decisió i rapidesa els canvis sobtats i ràpids que afectaven a la ciutat, al país i al món. Que ens trobàvem davant d’un dels moments claus de la història de la ciutat. I que governaríem apostant fort pel creixement sostenible, la cohesió social i el progrés de Mataró.

Un any després crec que estem complint. Amb errors i encerts, però amb honestedat, dedicació i una autèntica passió per Mataró. He treballat, hem treballat, amb intensitat, amb dedicació plena. I si algú no entén que és important que l’alcalde de Mataró tingui responsabilitats en el govern de la Diputació de Barcelona i de la Federació de Municipis de Catalunya, és que no té ni idea de com funciona el món municipal, que no sap de la importància de ser-hi en els llocs on es prenen decisions importants pel municipalisme. Decisions que ens importen, que ens afecten i que sobretot són oportunitats per Mataró.

Com és important que els nostres companys tinguin responsabilitats en el Parlament de Catalunya, en el Congrés dels Diputats. Per això estem contents de que en Joan Rangel hagi confiat en l’Esteve Terradas com a cap de gabinet de la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya. Perquè sabem la importància d’estar ben situats-

Només des d’una visió curta, miop, de vol gallinaci, es pot menystenir i criticar aquesta presència dels socialistes mataronins en llocs tan importants de la política. Però ja sabeu, hi ha gent que quan els hi assenyales la Lluna et miren el dit.

No parlaré de l’oposició. No m’agrada i no ho faré. Només us vull dir una cosa al respecte: mai, com ara, a la política mataronina s’havia arribat a l’extrem del tot s’hi val. Acusacions infundades, judicalització de la política, manca d’arguments i de propostes, descrèdit dels polítics, i de la política i de la pròpia institució, sense cap mena de respecte a les persones, al que són i al que representen. En definitiva: mal estil, molt mal estil. I poca, molt poca responsabilitat.

Davant d’això un govern que governa. Un govern divers com les forces que el composen. Però un govern responsable i unit que treballa amb objectius comuns, amb lleialtat mútua i que vota unit. Un govern capaç de resoldre en pocs dies la substitució d’un regidor de la importància i de la vàlua de l’Esteve.

Per què, companys i companyes, amics i amigues, malgrat totes les maniobres de distracció que s’han arribat a inventar, el govern no ha parat de fer el que li correspon: governar. I governar per tots els mataronins i mataronines. Governar el dia a dia de la ciutat, des de la proximitat i el diàleg. Però amb visió estratègica. Sense descuidar les petites coses, però amb la mirada estratègicament situada en els temes que marcaran el futur immediat de Mataró.

Atenent les necessitats reals dels ciutadans i les ciutadanes. Som més i més diversos i per això ens calen més habitatges, més aparcament, més parcs, més escoles, més equipaments de salut, més casals d’avis. No us cansaré amb el llarg llistat de coses fetes durant aquest primer any de mandat. És una llista de més de dues-centes accions del govern portades a terme.

Deixeu-me destacar-ne només algunes d’aquestes accions:

· Una nova escola bressol en funcionament i una altra en construcció i dues noves escoles de primària en construcció.
· 260 nous habitatges de protecció pública en construcció en aquest moment
· L’hospital a punt d’acabar les obres d’ampliació amb 52 nous llits, l’ambulatori de Salut Mental també en construcció i el CAP de La Llàntia-Via Europa a punt d’acabar-se
· Set nous policies locals ja incorporats i noves places convocades per aquest any i un nou parc de bombers
· La nau Gaudí gairebé acabada després de tants entrebancs.
· El menjador del Casal d’avis del Parc a punt per començar les obres i el Casal de l’Havana que ha doblat l’espai.
· Una nova gespa artificial al camp de can Xalant, i en obres la del camp de Rocafonda i del camp petit de Cirera. L’Estadi d’atletisme remodelant-se a fons i el pavelló del carrer Euskadi en construcció.
· L’avinguda del Perú inaugurada, la pollancreda del Pla d’en Boet gairebé a punt. Els carrers Sant Pelegrí, Madoz i Mitja Galta reurbanitzats.
· Les obres de reforma de la plaça de Cuba a punt de començar per l’estiu.
· Els aparcaments del Parc de Cerdanyola, del carrer Terrassa, de la plaça Occitània, de Jaume Recoder, del Cafè de Mar en funcionament. Els del Parc del Palau i el de la ronda pintor Estrany gairebé a punt. El del parc de Rafael Alberti a punt per començar les obres.

Podria seguir, però no faria més que cansar-vos. A més vosaltres coneixeu la ciutat, hi viviu i per tant sabeu de primera mà els canvis continus que es produeixen. Patiu les obres, però després les disfruteu. Sabeu l’esforç que s’està fent i sabeu que treballem per tots els barris de la ciutat. No hem parat d’inaugurar perquè no hem parat de treballar.

Però l’acció del govern no s’acaba en les obres. Els programes socials per atendre els infants, les famílies, les persones amb dependències, i les més desfavorides socialment. Els programes d’integració social dels immigrants, des de la política de la igualtat en drets i deures. Els programes educatius, les polítiques de joventut, la cultura. També han estat i de forma preferent objecte de l’acció del govern de Mataró.

I la feina. La feina que ens preocupa i ens ocupa. La creació de noves empreses, la formació dels treballadors i les treballadores, la competitivitat de l’economia de Mataró. En aquests moments de canvi de tendència el govern posa tota la seva atenció en l’economia de la ciutat. En pocs dies posarem sobre la taula del PDES un paquet de mesures per discutir amb els agents econòmics i socials que ens permetin fer front a la nova realitat econòmica a la que ens enfrontem.

Perquè volem guanyar el present i sobretot guanyar el futur. Per això conjuntament amb la governança de la quotidianitat hem desenvolupat una intensa acció de govern en línies estratègiques per Mataró.

· Nous desenvolupaments urbanístics per garantir el sol necessari per construir els habitatges que nosaltres i sobretot els nostres fills necessiten. Perquè nosaltres volem continuar vivint a Mataró.

· Nous desenvolupaments urbanístics que permetin que noves empreses s’instal·lin a Mataró, que es creïn més llocs de treball en la indústria, en els serveis, en el comerç. Que ningú ho dubti: farem tot el que estigui a les nostres mans perquè el Corte Inglés s’instal·li i el més aviat possible al carrer Biada. L’autèntica capgrossada seria que el Corte Inglés no vingués a Mataró. El dia que s’inauguri tothom voldrà sortir a la foto, però nosaltres sabem qui ha treballat a favor i qui ha treballat en contra. De la mateixa manera que sabem qui ha cregut sempre en el Tecnocampus i qui varia la seva opinió en funció del moment.

· Noves infraestructures de comunicació: les sortides de l’autopista, el tren orbital, el debat de la N-II, Els socialistes de Mataró liderem aquestes iniciatives i ho fem convençuts que són imprescindibles per l’economia de la ciutat. Com liderem la TDT comarcal o el procés de fusió de les escoles universitàries.

· Més capitalitat territorial: la Generalitat ens la reconeix instal·lant a Mataró la Delegació Territorial d’Educació. Com fan els col·legis professionals que obren també delegació a la nostra ciutat. O les empreses que s’han instal·lat a Vallverich o els promotors dels hotels del Port i del Rengle.

· Més capitalitat cultural que ens demostren el que aposten per situar a Mataró el Museu Bassat, el fons Miralles o el festival Shakespeare.


Companys i companyes, amics i amigues, els reptes són importants, les idees les tenim clares, la capacitat de treball està més que demostrada. I la confiança en Mataró, en els mataronins i mataronines, la mantenim intacta.

Creiem en Mataró, en els mataronins i mataronines. Que d’altres dubtin, que nosaltres no ho farem. Que d’altres critiquin, que nosaltres treballarem. I al final, com sempre, passarem comptes. I els ciutadans i ciutadanes decidiran.

Però per això falten tres anys, molta feina per fer, moltes idees per desenvolupar i moltes il·lusions per acomplir.

Perquè amb il·lusió i amb treball seguirem fent de Mataró una ciutat de la que ens puguem sentir orgullosos.

Moltes gràcies i ja ho sabeu: a seguir treballant.


De la meva intervenció aquesta tarda en l'acte de celebració del primer any de mandat.