header-photo

Deu anys compartint problemes, compartint solucions

Els deu anys de la Xarxa de ciutats i pobles per la sostenibilitat que hem celebrat avui. Va ser pel 1997, després de Río 92 i Aalborg 94, que es va impulsar la creació de la xarxa que agrupava inicialment 118 ajuntaments. Amb la intenció de convertir-se en fòrum de debat dels temes mediambientals que afectaven els nostres pobles, viles i ciutats. Han estat deu anys ben productius en els que s’han impulsat iniciatives tan importants com les Agendes 21. Ara ja som 248 ajuntaments socis i s’ha teixit una atapeïda malla que relliga amb altres xarxes territorials. Osca, Navarra, Girona, Itàlia, País Basc, València, que avui ens han acompanyat a l’acte de celebració.

Una celebració que ha comptat, com a convidat d’honor, amb Jorge Wagensberg que, a la mateixa sala on Albert Einstein va pronunciar la seva conferència a Barcelona l’any 1923, ens ha parlat de “Complexitat versus incertesa”. Com sempre amè, lúcid i profund, Wagensberg ens ha explicat les seves reflexions sobre la complexitat dels sistemes, la incertesa de l’entorn, el progrés des del punt de vista de la biologia i el arguments estètics, ètics, econòmics i científics que justifiquen plenament la salvaguarda de les més humil de les espècies.

Un acte de celebració per a fer balanç dels deu anys, de la molta feina feta i dels problemes solucionats. Un acte també per marcar-se nous reptes i per renovar el compromís del món local amb la sostenibilitat.