header-photo

Reivindicant Joan Peiró



Presentació aquesta nit de dos llibre sobre Joan Peiró a can Palauet. El primer és un llibre calidoscopi, fet per tres autors: “Memòria de Joan Peiró i Belis”, de Pere Gabriel, Josep Puig i Pla i Maria Salicrú-Maltas. El segon: “Joan Peiró, afusellat”, obra pòstuma de Josep Benet.

En la meva intervenció he volgut ressaltar la figura d’en Joan Peiró, un home just. He reivindicat el caràcter obrerista de la ciutat de Mataró. Una ciutat difícil d’entendre sense els moviments sindicalistes i cooperativistes de començaments del segle passat. I en aquesta època en la que alguns volen reduir a simple gestió el govern de la ciutat, he reclamat el paper central de la política i de les idees en la solució dels problemes que han generat precisament els que es dediquen a amagar la política.

I també he reclamat la necessitat de recuperar la memòria històrica, de conèixer-la tota com a condició per a poder passar, si cal, pàgina. Una memòria que cal entendre des de la perspectiva dels temps actuals. Per això m’ha agradat la intervenció d’en Puig Pla relacionant Joan Peiró i el doctor Samsó. Dos fills de l’època, assassinats tots dos, i que signifiquen la complexitat d’una època que alguns volen simplificar, en nom de les pàtries, al maniqueisme del nostres i els altres.