header-photo

En el camí de Copenhaguen -4-


Foto calafellvalo


El camí de Copenhaguen ha passat avui per Igualada. A la capital de l’Anoia s’ha celebrat la IX Assemblea de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat. Una xarxa que ja agrupa a 250 ajuntaments en els que viuen el setanta vuit per cent de la població catalana.

La cimera del més de desembre a la capital danesa, i la conferència preparatòria del novembre a Barcelona, fa dies que estan ben presents en tots els debats i reunions mediambientals. A Copenhaguen, i més enllà dels imprescindibles i molt importants acords a nivell estatal, el municipalisme presenta els seus credencials com agent fonamental en la lluita contra el canvi climàtic. Ho he volgut ressaltar amb l’expressió: la batalla definitiva contra el canvi climàtic s’acabarà lliurant en el món local.

Conscient del paper que les ciutats i pobles hem de jugar en tot aquest procés els acords que avui l’assemblea ha adoptat a Igualada tenien la clara intencionalitat de deixar ben palès el compromís municipal en la lluita contra el canvi climàtic. Tres grans qüestions han estat avui objecte de debat i acord a Igualada: el compromís dels ajuntaments de la Xarxa de ser actors molt actius en el procés d’el•laboració de l’Estratègia pel desenvolupament sostenible de Catalunya, l’acceptació de promoure l’adhesió del
Pacte de l’aigua d’Istanbul i l’aprovació de la Declaració d’Igualada.

El món local català vol arribar a Copenhaguen amb els deures fets i amb el convenciment del paper que hem de jugar per a fer uns pobles i ciutats sostenibles.