header-photo

Descobrir, intuir, experimentar



D'això ens parla en Pol Bartrès a l'article que ha escrit per la secció que acaba d’estrenar a la revista Valors del mes de gener. En Pol -que pot aportar als seus mèrits el haver-me suportat durant tres anys com a mestre de ciències naturals i de matemàtiques a l’escola pública Camí del Mig- comença el seu article amb una magnífica i sensible definició “Descobrir, aquest treure el delicat vel que cobreix la realitat, trobar inesperades certeses. Descobrir és l’acció que encén la passió per la ciència, la guspira, fugaç llampec, conseqüència de la curiositat i la perspicàcia”.

I ens remet a El sentit íntim, un interessant assaig d’en Josep Ramoneda que caldrà buscar i llegir perquè realment promet: “La intuïció, aquesta experiència primària de coneixement, és l’avantsala del descobrir”.

Enllaça Bartrès la intuïció amb l’experimentació: “Experimentar, una altra paraula captivadora. Experimentar és interpel·lar obertament la natura, posar a prova la matèria i els seus fenòmens. En experimentar, pregunto i la natura respon”.

I acaba recomanant-nos els kits d’experimentació Quèquicom que promou el programa que en Marc Boada presenta a TV3. Una iniciativa que val pena conèixer i un article que cal llegir.