header-photo

Reconciliació i normalitat


Reconciliació i normalitat. Durant mesos aquestes han estat les paraules claus de tot el que aquest matí ha passat a la basílica de Santa Maria. Una basílica plena de gom a gom per assistir a l’acte de beatificació del doctor Samsó. Per primera vegada, des del segle XII, s’ha fet a Catalunya un acte d’aquestes característiques després que el papa Benet XVI prengués l’encertada decisió de celebrar les beatificacions fora de Roma.

Mataró ha respòs com s’esperava, amb una expectació que recordava en alguns moments la missa de Les Santes, omplint Santa Maria i seguint l’acte per les pantalles de les capelles i de la plaça i des de casa a través de les diverses cadenes de televisió que l’han emès en directe. La gent en parlava aquest vespre per la Riera amb un cert orgull de ciutat.

És cert que l’acte d’avui ha estat fonamentalment un acte d’església, però a ningú se li escapa el ressò ciutadà que té un acte com aquest i la transcendència per les dramàtiques circumstàncies de la mort del rector de Santa Maria. I tampoc les polèmiques que es generen quan es reviuen determinats fets relacionats amb la guerra civil. Massa dolor acumulat que, malgrat el temps passat, cal tractar amb molta delicadesa, passant les pàgines de la memòria, totes les pàgines, una a una. Per això durant tot aquest temps molta gent, i havent de resistir alguns atacs durs i indecents, ha treballat per convertir l’acte de la beatificació el doctor Samsó en un acte de reconciliació, en un acte de normalitat.