header-photo

Els com i els per què



Avui tindria ganes de dir-vos moltes coses però fa molta calor, calor de Santes que estem a pocs dies de la Festa Major, i per això seré breu. Deixeu-me però que us expliqui els coms i els per què d’aquest Casal d’avis de can Gassol que avui inaugurem. El què ja ho he vist, un magnífic casal.

Els com s’expliquen per la coincidència de dues circumstàncies. La primera la promoció d’habitatge públic que ha fet l’empresa municipal PUMSA i que ha permès guanyar aquest local. La segona els diners que ens han vingut del fons Zapatero i que varem voler invertir en aquesta obra. No sé que pensaran ara els que sempre diuen que ni PUMSA ni els fons Zapatero eren necessaris.

Els per què s’expliquen per la necessitat de dotar el casal d’avis del Forn del Vidre d’un nou espai, molt més gran i millor equipat, per atendre les demandes de la gent de l’Unió Democràtica de Pensionistes. Però també per la voluntat del govern de Mataró de seguir treballant per millorar aquests barris de la ciutat. Una ciutat que creix cap a ponent, doncs hem decidit fermament que les Cinc Sènies no es toquen i han de ser espai agrícola protegit, i que per tant cal cuidar el que passa a llevant. Mireu la transformació que s’està produint: l’escola bressol Els Menuts, la biblioteca Antoni Comas, el local dels Capgrossos, la nau Mingell, can Marfà, les escoles Anxaneta i Montserrat Solà, l’escola Joan Coromines que s’ha de construir a can Marot, l’espai de dansa de can Gassol.

Deixeu-me també que faci referència un moment a la nostra pròpia memòria. Aquí hi havia can Gassol, alguns de vosaltres hi treballàreu, tots ho recordem. Hem volgut deixar les portes d’entrada per recordar que aquesta havia estat una de les grans fàbriques de Mataró. Com can Marfà, can Marot o la nau Minguell. Estem recuperant també aquests espais. És cert que ja no seran el que eren doncs els productes que es fabricaven ara els fan en altres indrets del món a un preu molt inferior. Però volem mantenir el record i per també per això hem volgut posar el nom de Pepa maca a aquesta nova plaça d’aquí davant. En homenatge a tants homes i dones que amb el seu treball han fet de Mataró una ciutat pròspera. Treballadors i treballadores que han estat sempre el millor que ha tingut aquesta ciutat.

Moltes gràcies a tots i a totes i moltes felicitats.

De la meva intervenció aquesta tarda a l’acte d’inauguració del Casal d’Avis de can Gassol.