header-photo

Una obra coral


Foto Saül Gordillo

D’aquí cinc dies l’alcalde tindrà l’honor, un dels més grans honors que pot tenir l’alcalde de Mataró, de fer la crida de la Festa Major. Durant uns minuts serà el protagonista de la festa, un protagonista que retornarà immediatament als mataronins i mataronines els autèntics artífexs i protagonistes de la festa.

Una festa que, com molt bé ha dit en Nico Guanyabens, és una obra coral fruit d’un llarg procés. Un procés que fou reivindicatiu, tots recordem el “Les Santes, fent-ne Festa Major” o el fet que el primer acte de la democràcia municipal va ser la dormida dels gegants el dia de Sant Jordi del 1979. Va seguir un procés de recuperació d’aquells elements de la festa que s’havien pogut salvar i al mateix temps es produïa un procés de creació de nous elements. Un procés fet amb molt de rigor i cenyint-se al màxim a l’esperit de la pròpia festa.

Amb la festa consolidada s’iniciava un procés de renovació amb la incorporació de nous actes i elements que en un procés continu de destil·lació han desaparegut o s’han consolidat. És el cas del Desvetllament bellugós o del No n’hi ha prou.

Tot aquest procés no ha estat al marge de polèmiques ben vives, demostració que la festa ens interessa i ens apassiona. Una assegurança de vida per la mateixa festa.

Ara ens arriba el reconeixement, per part de la Generalitat, de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Si bé el reconeixement és de les figures dels Gegants, els Nans, l’acte de la dormida i la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, no podem oblidar tampoc la resta de comparses i figures i sobretot un model de festa consolidat amb un corpus tradicional molt important i central.

Però aquest reconeixement ens obliga encara més, en una mena de No n’hi ha prou, a seguir treballant per la festa de Les Santes. Ara en som deutors davant de tot Catalunya i per tant obligats a cuidar i potenciar la festa.

Certament la distinció ens honora i ens fa dir amb més orgull que mai, i ho podeu dir del dret o a l’inrevés: Glòria a Les Santes!
De la meva intervenció aquesta tarda a l'acte institucional amb motiu de la declaració de Les Santes de Mataró com a festa patrimonial d'interès nacional.