header-photo

Necessitem cap altra excusa?


Cartell de Sebastián Cerdà Villa

Aquest cap de setmana tornen les festes de barri i de carrer: la Serenata del carrer de Sant Ramon, la Festa Popular de Cirera i la Festa del barri de Les Santes-Escorxador. Fa unes setmanes vaig escriure unes línies pel programa de la Serenata del carrer de Sant Ramon que crec que poden servir per a totes les festes d’aquest final d’estiu:

"Els dies comencen a escurçar-se una mica i ja es perceptible que la tardor s’acosta. La calor, que ens ha mortificat des de Sant Joan, comença a donar alguna treva i a la nit costa menys de dormir. La llum comença a guanyar en transparència i fins i tot és possible que alguna tronada hagi fet baixar les rieres. El soroll dels petards de les colles de foc, les músiques del Bequetero i de la Missa de Les Santes són ja un record al fons de les nostres orelles i els mataronins i mataronines ens disposem a la feina i a les rutines del dia a dia.

Però com si volguéssim que el temps es parés i l’estiu no acabés de passar ens afanyem a celebrar encara serenates i festes de carrer. I de les serenates la més antiga, la Serenata del carrer de Sant Ramon. De nou les taules i les cadires ocupen el lloc que ens havien robat els cotxes. De nou la gent al carrer retrobant l’ambient que la tele ens havia segrestat. La canalla amunt i avall, que aquests no es cansen mai. La gent més gran reposant mentre la fan petar i recorden gent i fets. El jovent en l’etern festeig. La música que només acompanya i que serveix d’excusa per sortir de casa. Els pallassos que fan riure els infants mentre els grans s’ho miren admirats que els mateixos acudits funcionen generació rere generació.

La gent de la comissió esgotats, que la feina la fan els cansats. I el veïnat feliç de retrobar-se, per recuperar l’esperit de carrer, d’espai i de sentiments compartits. Necessitem camp altra excusa per celebrar la Serenata? Necessitem cap altre motiu per desitjar-nos tots plegats una molt bona Serenata del carrer de Sant Ramon?

Doncs això, que tinguem una molt bona Serenata, i com si fos Nadal, un molt bon curs que ara comença."