header-photo

Després de tretze mesos


Bona nit i moltes gràcies a tots i totes per la vostra assistència a aquest acte. Un acte que sobre tot és d’agraïment pel suport que personalment ens heu donat durant aquest llarg any en el que hem estat encausats.

El 14 de gener de l’any passat, fa doncs més d’un any, el jutge admetia la querella criminal que va presentar el fiscal a instàncies de la CUP i de la Plataforma Salvem can Fàbregas. Se’ns acusava - a en Ramon Bassas, una jurista de l’Ajuntament i a mi mateix- d’un delicte contra el patrimoni per haver destruït la nau protegida i d’un altre delicte urbanístic per guardar les peces de la nau en un solar de Valldeix.

El que significava aquesta querella ho vaig explicar el mateix dia en el Ple municipal:

1.- Avui, més que mai, s’ha vist en aquesta sala i amb claredat meridiana qui està pel progrés de la ciutat, la creació de riquesa i d’ocupació i qui s’oposa. Als fets i a la història em remeto.

2.- Amb el màxim respecte pel que ha determinat el jutge en la interlocutòria i amb la màxima honestedat i legalitat com hem fet sempre, seguirem treballant per facilitar la vinguda del Corte Inglés a la nostra ciutat.

3.- Fent ús del nostres drets ens defensarem de les imputacions que hem estat objecte amb tots els recursos jurídics que la llei preveu.

4.- Avui, en aquesta sala, no estem en igualtat de condicions. Vostès poden parlar i argumentar sense que això tingui més transcendència que la política i la mediàtica. Les meves paraules poden tenir, a més de transcendència política i mediàtica, conseqüències jurídiques i per tant tot el que hagi de dir ja ho diré davant el jutge.


5.- L’alcalde continuarà fent d’alcalde i demà tornarà a estar, com tots els dies, a les vuit del matí al seu despatx treballant per la ciutat, amb encerts i errors, amb la mateixa dedicació, il·lusió i passió de sempre.

Davant d’aquest fet les reaccions foren ben diverses. Per un costat els que ho celebraren (alguns posaren xampany a la nevera i en feren ostentació pública), per altre els que es fregaren les mans davant el que creien que era una gran oportunitat per desgastar-nos i treure’n rèdit polític.

No van faltar en en els dies immediats demandes de dimissions per corrupció (mai hem estat acusats de corrupció), intents de regat curt per intentar ressituar-se políticament davant una situació que veien se’ls hi anava de les mans i ni els seus mateixos votants entenien. Quantes vegades no ens hauran retret, a les hemeroteques i a les actes dels plens municipals em remeto, que estàvem imputats?

Va faltar grandesa política, situar-se per damunt de la conjuntura i dir alt i clar el que pensava la immensa majoria dels ciutadans: que la querella era un disbarat, que faria perdre un temps preciós per la ciutat i que tot plegat acabaria com ha acabat: demostrant-se que tot s’havia fet correctament i que la imputació no tenia cap fonamentació. Van perdre una gran ocasió per manifestar clarament que es volia el Corte Inglés a Mataró i que més enllà de les circumstàncies polítiques s’estava pel progrés de la ciutat. Per davant de Mataró varen posar els seus interessos partidistes. El vol curt, gallinaci, davant les apostes estratègiques per la ciutat. I ara, amics i amigues, i per més gesticulacions que intentin fer, ningú se’ls creurà. Quan Mataró els va necessitar no hi eren!.

I per damunt de tots aquests, la ciutadania. La gent, com vosaltres, que ens vàreu donar tot el recolzament personal imprescindible per aguantar, per seguir lluitant, per no abandonar. Què vareu entendre la importància del que ens estàvem jugant, que fins i tot i més enllà del Corte Inglés, vareu entendre que era injust. Que ni la ciutat, ni nosaltres, ni les nostres famílies, ens mereixíem el que estava passant. Centenars de suports rebuts personalment, per e-mails, a les xarxes socials, en cartes personals. No sabeu com us agraeixo, com us agraïm, com sempre i per damunt de qualsevol circumstància tindrem present el que heu fet. Heu donat tota una lliçó de mataronisme davant tanta mediocritat i oportunisme polític.

Fa pocs dies, just abans de conèixer l’auto del jutge que arxivava la causa, que no em dolia estar imputat, que sobretot em dolia el temps que Mataró estava perdent. Avui el Corte Inglés està més a prop de Mataró que mai. És cert que alguns hem posat la cara, que les nostres famílies han passat un llarg any de patiment, però la veritat és que el mèrit és vostre: de tots els que durant aquests mesos heu cregut en la nostra innocència, ens heu ajudat i donat ànims i sobretot heu cregut i seguiu creien que el Corte Inglés serà important per Mataró. Que crearà feina i riquesa, que potenciarà el comerç urbà de la ciutat, que augmentarà la nostra capitalitat territorial i que ens ajudarà a sortir de la crisi.

Queda feina per fer, acabar el trasllat, fer les obres i algun dia, esperem que el més aviat possible, el Corte Inglés obrirà les seves portes a Mataró. I just al davant, no en tingueu cap dubte, la nau reconstruïda de can Fàbregas tornarà a omplir-se de gent treballant. Aquests han estat sempre els nostres compromisos i tenim tota la intenció de complir-los.

Moltes gràcies a tots i totes per la vostra presència, pel vostre suport i sobretot per la vostra generositat.